Helyi sport

2015.09.15. 10:26

Fertődön fél évszázados bajnoki címet ünnepeltek

Az 50 évvel ezelőtti fantasztikus eseményekre emlékeztek a hétvégén Fertődön a sikerek színhelyén, a helyi labdarúgópályán. Megható pillanatoknak lehettek tanúi azok, akik kilátogattak a sporttelepre.

Páder Vilmos

Bognár Zoltán, Fertőd polgármestere meleg szavakkal köszöntötte az egykori játékosokat, az azóta elhunyt sportemberek özvegyeit, hozzátartozóit.


A polgármester beszédében elmondta: kettős ünnepséget tartanak az idén, ugyanis az 50 éves labdarúgósiker mellett 20 éve város Fertőd.


Turi Lajos, a technikum volt igazgatója a játékosok nevében köszöntötte a megjelenteket, méltatta Fehérvári Alfréd, Szántó Jenő, a játékostársak nagyszerű emberi tulajdonságait és a munkájukat, valamint a támogatók és a közönség segítségét. Fájó szívvel emlékezett meg az elhunytakról, majd megkoszorúzták az eltávozott sportolók, sportvezetők tiszteletére felállított kopjafát.

 

Fotó: PVA

Fotó: PVA


Fertődön hatvanhárom évvel ezelőtt, 1952-ben alakult meg a Traktor SE, a település egyik sportegyesülete, amely később Medosz néven szerepelt. Az alakulást követően hét évre volt szükség, hogy magasabb osztályba lépjen az együttes: 1959-ben járási bajnokok lettek és feljutottak a megyei I. osztályba.


Az egyesület életében hat-hét évenként mindig történt nagy változás, előrelépés. Így 1965 januárjában az akkori vezetők álmodtak egy nagyot, az álomból pedig valóság lett. Felkérték edzőnek Fehérvári Alfrédot, a Győri ETO egykori sokszoros B válogatott labdarúgóját.


Fertődön egy csapásra megváltozott a világ, mivel egy elismert, nagy tudású szakember irányítása alá került a sok tehetséggel rendelkező együttes. A mester fertődi regnálása fantasztikusra sikerült, az összefogásnak már az első évben meglett az eredménye, eggyé kovácsolódott a helyi sportélet, mindenki egyfelé húzott. A klub története során először 1965 végén megnyerték a megyei I. osztályú bajnokságot és felkerültek az NB III-ba.


A Fehérvári-recept napjainkban is helytálló: kemény, következetes edzésmunka, jó menedzselés, a tehetségek felkarolása, a közönség által szerethető együttes kialakítása. Az NB III Északnyugati csoportjában is szárnyalt a gárda, hajszálon múlt, hogy nem kerültek fel az NB II-be

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában