Helyi sport

2015.09.16. 12:10

Audi-ETO - Reformok a sérülések ellen

Több intézkedéssel is igyekszik elkerülni a jövőbeni súlyos sérüléseket az Audi-ETO. A megelőzés mellett jelentősen megreformálták a klub utánpótlásképzését.

Szabó Gábor

Az előző szezonban több súlyos sérülés is sújtotta az Audi-ETO csapatát, s ez is közrejátszott abban, hogy a csapat nem jutott be a Bajnokok Ligája négyes döntőjében, s még a bajnokságot is elbukta.


Most a felkészülés kezdetétől azon imádkoztak a győriek, hogy az idény során kerüljék el a sérülések a csapatot, ám hiába, ugyanis máris van egy kieső játékos: a múlt héten Tóth Gabriella szenvedett keresztszalag-szakadást a térdében. A fiatal játékost szeptember 24-én műti Tatán dr. Balogh Péter csapatorvos, s előreláthatóan hat hónap múlva lesz játékra kész állapotban.


Egy éven belül ez már a negyedik térdsérülés Győrben, hiszen [namelink name="Orbán Adrienn"], [namelink name="Eduarda Amorim"] és Jelena Grubisic is hosszú hónapokra dőlt ki keresztszalag-szakadás miatt. Közülük Orbán még mindig nem tud játszani.

Eduarda Amorim sérülése szerencsére már a múlté, így hamarosan ismét teljes értékű játékos lehet a brazil.

Eduarda Amorim sérülése szerencsére már a múlté, így hamarosan ismét teljes értékű játékos lehet a brazil.[namelink name="Kelecsényi Ernő"] klubelnököt arról kérdeztük, mit tesz a klub annak érdekében, hogy a jövőben kevesebb legyen az ilyen jellegű probléma.


„Elöljáróban annyit mondanék, hogy a kézilabda a játék jellege miatt magában hordozza az ilyen sérülések veszélyét. Persze mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ennek esélyét a legminimálisabbra csökkentsük, de vannak esetek, amikor sajnos akkor is bekövetkezik a baj, ha mindent elkövetünk ennek elkerüléséért. Ha a konkrét eseteket nézzük, Grubisicnek a harmadik térdsérülése volt, Orbánnál a műtét során derült ki, hogy nem volt már minden rendben a térdében, s ugyanez a helyzet Tóth Gabinál is. Nála belejátszhatott a túlhajszoltság is. Akárcsak Amorimnál, akit egyébként úgy engedtünk el a brazil válogatott összetartására, hogy lehetőleg ne lépjen pályára, hiszen gyakrolatilag pihenés nélkül játszott végig másfél évet. Aztán az első meccsen szinte azonnal beütött a krach" – mondta a klub első embere, aki a szakmai és az orvosi stábbal közösen több dolgon is változtatott.


„A felnőttcsapat kapcsán a legfontosabb a prevenció. Nagyon fontos, hogy olyan géppark áll rendelkezésre, beleértve a közelmúltban beszerzett hidegterápiás készüléket, mely erre lehetőséget is ad. Egy hordoható gép is ott van minden meccsen a csapattal, így már a legapróbb sérülést is el lehet kezdeni azonnal kezelni. Az is újítás, hogy a nyári állapotfelmérés mellett év közben még kétszer megismételjük ezt, így látják a szakemberek, ki mennyire fáradt, leterhelt, így ehhez tudják egyénileg az edzésmunkát beállítani. Ami hosszú távon jelenthet előrelépést, az az utánpótlás megreformálása. Júniusban az elnökség elfogadta azt a koncepciót, hogy egy játékos egy bajnokságban versenyez egy szezonban, viszont egy korosztállyal eltoltuk, azaz a junior az NB I/B felnőtt-, az ifjúsági az NB I junior-, a serdülő A az NB I ifi-, a serdülő B pedig az országos serdülőbajnokságot játssza. Ami még lényeges, hogy a hangsúly nem az eredményeken van, hanem az egyéni képzésen. A fiatal játékosok fejlődését is többször ellenőrzik az edzők. Olyan játékos nem léphet feljebb, aki nem éri el az előírt fejlődési szintet. Bízunk benne, hogy ezeknek a döntéseknek rövid és hosszú távon is meglesz az eredménye" – mondta végezetül Kelecsényi Ernő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában