Helyi sport

2015.07.15. 11:42

Úszás - Bejött a környezetváltozás

Takács Krisztiánnak a vb után a jövőjéről kell döntést hoznia.

Szalay Péter

Bernek Péter és Cseh László után a „sprinterspecialista" Takács Krisztián is arra esküszik, hogy a versenyzésének kimondottan jót tett a környezetváltozás, amely nélkül valószínűleg csak a helyben járásának időtartama hosszabbodott volna meg. Az immár zsinórban tizenegyszeres 50 méteres gyorsúszóbajnok a Dunaferr versenyzőjeként fél éve azért költözött Dunaújvárosból Győrbe és állt be Petrov Iván tanítványai közé, hogy új és serkentő impulzusokat kaphasson. A győri országos bajnokságon 21.89 másodperces idővel győzött, és ezzel a tekintélyt parancsoló teljesítménnyel egyszerre csak a világranglista ötödik helyén találta magát. Legjobbja idén a harmadik az európai gyorsúszók „háziversenyében".

„Nekem egyre inkább úgy tűnt, hogy az edzésmódszereimet át kellene alakítani, és egy másik edző tanácsait követve folytatni a felkészülésemet. Aki meghallgatja a versenyzője véleményét is, halad a korral, ezenfelül olyan apró hibákat ki tud szúrni, amelyekre a dunaújvárosi mesteremnek is fel kellett volna figyelnie. Nem voltam elégedett az edzéslehetőségekkel sem, még egy korszerű Omega rajtgépet sem tudtak beszerezni. Ahhoz képest a győri uszoda egy Kánaán. A tavalyi berlini kudarcom, a gyenge EB-szereplés erősítette fel bennem a mehetnék gondolatát, és most már fél éve – egyelőre még a dunaújvárosi klub tagjaként – Győrben edzek. A kazanyi világbajnokság után érkezik el az az idő, amikor a lehetőségeket mérlegelve döntenem kell a jövőmről" – nyilatkozta a 29 éves Takács Krisztián a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának.

Már áprilisban, a hollandiai Eindhovenben sikerült teljesítenie a vb-szerepléshez szükséges A szintet, ezt követően több nemzetközi versenyen is meggyőző teljesítménnyel rukkolt ki. Így érkezett el a győri bajnoksághoz, amely előtt vírusos gyomorfertőzés miatt kilókat leadva állt rajthoz.

„Megnyugtatott, hogy majdnem másfél évvel az olimpia előtt szintet úsztam, aztán pedig egyenesen feldobott, hogy az új egyéni rekordom lett a világ idei ötödik legjobbja. Az előttem állók közül a francia Manaudou és az orosz Morozov a szám nagyágyúi, de a világranglistából az is kiolvasható, hogy huszonkét másodpercnél jobbat – velem együtt – éppen egytucatnyian úsztak. Az sem túlzás, hogy jó napot kifogva és tökéletes rajtot kivitelezve még további tíz-tizenkét gyorsúszó gondolhat arra, hogy sikerül bejutnia a döntőbe, vagy megközelítenie a finálét. Ennek ellenére is az a tervem, hogy idén jobb helyezést érek el, mint négy éve a sanghaji világbajnokságon, amikor hatodikként értem a célba" – folytatta Takács Krisztián.

A riói olimpián mindenképpen szeretne ott lenni és kitartani a 2017-es budapesti világbajnokságig is. A két nagy versenyen elért eredményeinek tükrében hozza majd meg a döntését, amely folytatáshoz, de pályazáráshoz is vezethet. Eközben diplomához szeretne jutni a dunaújvárosi főiskola gazdaságinformatikus szakán, hogy – szavait idézve – ne a szülei nyakán élő, volt válogatott sportoló legyen...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában