Helyi sport

2015.07.01. 12:02

Sakk - Győr első nemzetközi mestere

A Győri Elektromos két sakkozója is fontos mérföldkőhöz ért. Vertetics Attila nemzetközi mester, Orosz András pedig FIDE-mester lett a közelmúltban.

Szabó Gábor

A Győri Elektromos sakkszakosztálya idén ünnepli megalakulásának huszadik évfordulóját. Az egyik szempontból nem a legszerencsésebben, hiszen az együttes kiesett az NB I/B-ből, két játékosa miatt viszont van minek örülniük a klubtagoknak.

Vertetics Attila ugyanis a közelmúltban az egyéb feltételek teljesítése mellett elérte azt az Élő-pontszámot, ami nemzetközi mesteri rangot jelent – Győrben saját nevelésű játékosnak ez még nem jött össze korábban –, míg Orosz András a FIDE-mesterséghez szükséges pontokat szerezte meg.

„Öt-hat éves lehettem, amikor elkezdtem sakkozni. Keresztapám, aki maga is játszott amatőrszinten, ismertetett meg az alapokkal. Később sakkmunkafüzetből is sokat tanultam, majd általános iskola harmadik osztályától szakkörbe jártam. Szalai Attilánál kezdtem, s hogy nem ment rosszul, bizonyította, hogy az ifjúsági megyei bajnokságot megnyertem" – kezdte Vertetics Attila, akinek aztán a versenykarrierje is beindult.

„Templa Károly vitt a főiskola csapatához, majd a Tromos következett, s itt lettem elsőtáblás játékos. Úgy érzem, nagy erősségünk az összetartó közösség" – folytatta az újdonsült nemzetközi mester, aki ha éppen nem sakkozik, akkor az egyik győri bútoráruházban dolgozik.

„Ott azért nincs idő játszani, az megmarad a szabadidőmre, de természetesen szívesen játszom. Az egyik netes sakkoldalon is regisztrált tag vagyok, ahogyan az igazán nagy sztárok közül is többen. Sikerült már többször játszani például Garri Kaszparovval is. Mivel a regisztráció több személyes dolgot is kér, szinte biztos, hogy valóban ő az ellenfelem. Ráadásul elég nagy százalékban nyer ellenem..." – mondta viccesen Vertetics Attila, aki Mödlingben egymás után hatszor nyert egy mödlingi rapidtornán, de a legértékesebb eredményének mégis a schnell magyar bajnokságon elért negyedik helyét tartja.

Jól jött a tudás az iskolában is

A 18 esztendős Orosz András ötévesen az édesapjától és a nagypapájától tanult meg sakkozni, illetve Bors Sándorhoz, az Elektromos szakosztályvezetőjéhez is járt a Gyermekek Házába. Később viszont másfelé vitte az útja, kipróbálta a teniszt és a tornát is.

„Tizenkét éves voltam, amikor elhatároztam, hogy újra sakkozni kezdek. Szabó Zsolt és Gyurkovics Bence mellett Pálkövi József is foglalkozik velem, sok elméletet is tanulok" – fogalmazott Orosz András, aki idén érettségizett az Aporban, s ha minden jól megy, akkor a Corvinuson folytatja a tanulmányait.

„Ez a versenyzést a győri csapatban nem befolyásolja, továbbra is szeretnék itt játszani" – mondta a fiatal sakkozó, aki nyert megyei bajnokságot, első lett a miskolci rapid-diákolimpián. Ezenfelül nagy eredménynek tartja a balatonlellei FIDE-versenyen elért negyedik helyét, valamint a korcsoportos rapid országos bajnokság hetedik pozícióját.

Két évtizedes múlt

A Győri Elektromos sakkszakosztálya húsz év során mindössze egyszer – az első évben – szerepelt a megyei bajnokságban, 14-et az NB I/B-ben, ötöt az NB II-ben töltött a csapat. Most is onnan szeretne azonnal visszajutni az NB I/B-be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában