Helyi sport

2015.05.26. 13:45

Hol folytatják az ETO labdarúgói? Mi lesz a fiatal tehetségekkel?

"Nem kérdés, hogy a most végzős győri akadémiai labdarúgók simán megnyernék a jövő évi NB III-as pontvadászatot. A fő kérdés: kiket sikerül megtartani közülük?" - mondta informátorunk. Szavazás.

Szeghalmi Balázs


A mostani gárdából szinte senki nem marad Győrben NB III-at játszani

Most hétvégén búcsúzott el Győrben az NB I-től a 111 éves ETO: Priskénék jó hangulatú mérkőzésen 3-0-ra verték a szintén bajban lévő Pécs csapatát. Tekintettel arra, hogy szinte tét nélküli mérkőzés van hátra Debrecenben, nézzünk mi is inkább előre.

A jövőt illetően minden bizonnyal két kulcskérdés motoszkál a győri szurkolók fejében: 1. a mostani keretből ki maradhat tagja a harmadosztályba sorolt csapatnak? (úgy tudjuk, erre minimális az esély), 2. hova tudnak igazolni azok a labdarúgók, akik az utóbbi három hónapban fizetés nélkül játszottak Győrben?

Álláskereső labdarúgók

"Azt az elején érdemes tisztázni, hogy a játékosok többsége nem csak klubhűségből, hanem saját, jól felfogott érdekéből adott bele mindent az utolsó mérkőzéseken.

Ők most gyakorlatilag álláskeresők, szeretnének csapatot találni maguknak, lehetőleg minél jobb feltételekkel, magasabb fizetéssel" - mondta neve elhallgatását kérő, az ETO-hoz közel álló forrásunk.

"Véleményem szerint a mostani gárdából igen jó eséllyel minden játékos kap majd magyar elsőosztályú csapatoktól ajánlatot" - folytatta informátorunk.

Priskin Tamás megy a Ferencvárosba?

Utóbbi állásponttal nyilván lehet vitatkozni. A MLSZ egyértelműen letette a voksát a magyar játékosok támogatása mellett - ha így tesznek a klubok, ők is jól járnak anyagilag a szövetség jóvoltából a jövőben -, vagyis a győri zöld-fehérek idegenlégiósaiért aligha fognak "verekedni" a honi futballvezetők.

A magyar válogatott szintet megütő labdarúgók vannak a legjobb helyzetben. Priskin Tamás és Lang Ádám a litvánok és a finnek ellen is kapott meghívót Dárdai Pál csapatába.

A tavaszi szezonban csapatkapitányi szerepet vállaló és ami ennél is fontosabb, jól játszó Priskin Tamás az Austria Wientől érkezett "haza" Győrbe. Neki most is kinéz egy osztrák elsőosztályú klub, vagy a Ferencváros is, amiről pletykaszinten sokat hallani.


Priskin Tamás gólöröme a Felcsút ellen most tavasszal - fotók: Kisalföld-archív

Priskin Tamás gólöröme a Felcsút ellen most tavasszal - fotók: Kisalföld-archív

Mi lesz Rudolf Gergellyel? 

Lang Ádám jelenleg sokkal megbízhatóbb védő, mint amikor Veszprémből Győrbe érkezett, kevesebb hibázik, de ettől függetlenül meglepődnénk, ha valamelyik magyar topegyesületnél kötne ki. Utóbbi igaz Lipták Zoltánra is, aki két évvel ezelőtt bajnoki címet nyert az ETO-val, korábban pedig csúcsra ért itthon a Videotonnal is.


Lipták Zoltán itt még olyan mezben, mely büszkén hirdette a támogatókat

Lipták Zoltán itt még olyan mezben, mely büszkén hirdette a támogatókat

A legnagyobb kérdőjel a jelenlegi ETO legjobb gömbérzékkel megáldott játékosa, Rudolf Gergely. Tehetsége alapján hiába emelkedhetne ki a mezőnyből még mindig - ha jó napot fog ki Rudolf, szinte vonzódik a labda a lábához -, többnyire rapszodikus teljesítményt nyújt.

Miriuta nem sokkal a Tarsoly-birodalom összeomlása után száműzte az első keretből, majd megbocsátott neki és a Felcsút ellen pályára is küldte Rudolfot. Mi április végén úgy láttuk, hogy hajt, küzd a játékos, de formán kívül futballozik.


Rudolf Gergely tehetségéhez nem férhet kétség, de...

Rudolf Gergely tehetségéhez nem férhet kétség, de...

Melyik magyar csapat tud kifizetni több millió forintot a játékosoknak?

Mind Rudolf, mind Priskin esetében a fizetés is kulcsmomentum lesz. Az Index álláspontja szerint Rudolf "hétmilliós fizetéséről szóló korábbi hírek riasztóak lehetnek bármelyik ügyvezetőnek".

Bár az utóbbi években rengeteget volt sérült, a Győrhöz valóban ezer szállal kötődő Koltai Tamás bizakodhat elsőosztályú szerződésben, mint ahogy Pátkai Máté is. A jó képességű középpályás esetében nem volna meglepő, ha visszatérne korábbi egyesületéhez, az MTK-hoz.

Kik maradhatnak Győrben a fiatal tehetségek közül?

A fiatal Windecker József a Pécs elleni győztes mérkőzés után úgy nyilatkozott, hogy "több NB I-es ajánlatom is van, akad olyan is, amely közel áll a szívemhez. Egyelőre azonban nem tudom, hol folytatom a pályafutásomat".

Windecker József (bal oldal) egy éve a Paks csapatát erősítette, utóbbi gárda az idei szezonban is jól teljesített

Windecker József (bal oldal) egy éve a Paks csapatát erősítette, utóbbi gárda az idei szezonban is jól teljesített

Ezen a ponton kanyarodunk vissza informátorunkhoz, aki szerint "nem kérdés, hogy a most végzős győri akadémiai labdarúgók simán megnyernék a jövő évi NB III-as pontvadászatot. A fő kérdés: kiket sikerül megtartani közülük?

Azt tudni kell, hogy a magyar NB I-es és NB III-as fizetések között átlagosan ötszörös a különbség. Az osztrák alacsonyabb ligában is jobban lehet keresni, mint a magyar NB III-ban, miközben a mérkőzések nem olyan megterhelők".

A 111 éves zöld-fehér klubot átvevő ETO futsalklub egyelőre nem jelentette be, kiket kívánnak (tudnak) megtartani a fiatal győri labdarúgók közül. Lassan, de biztosan ennek is el kell hogy jöjjön az ideje.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában