Helyi sport

2015.05.21. 12:55

„Aranyos" soproni fiatalok

Szenzációs sikert ért el a Soproni Sportiskola U16-os csapata: megnyerte a korosztályos bajnokságot, annak ellenére, hogy vereséggel kezdte a nyolcas döntőt.

Botár László


A csapatot az utóbbi években az a Sterbenz László készítette fel, aki a közelmúltban átvette és Magyar Kupa-győzelemre, valamint bajnoki címre vezette az Uniqa-Euroleasing Sopron női együttesét.

Ezt a most bajnokságot nyert U16-os társaságot szakmai körökben kiemelkedően tehetséges korosztálynak tartják, s nemcsak Sopronban, hanem országszerte is. A csapat az elmúlt években több nívós nemzetközi tornára is eljutott, s a magyarnál erősebbnek tartott kosaraskultúrákkal való találkozás jó hatással volt a fiatalok fejlődésére.

A társaság két éve, az U14-es bajnokságon a Vasas otthonában az akkor éppen kéztöréséből lábadozó Soós nélkül ezüstérmes lett. Az az U14-es döntő arról volt még emlékezetes, hogy ételmérgezés miatt félbe kellett szakítani, s csak két hét múlva fejeződött be...

Nem kezdődött jól a soproni fiúknak az U16-os döntősorozat. Talán a hazai környezetben a kezdeti lámpaláz, idegesség miatt váratlan vereséggel kezdték a tornát a Budafok ellen, majd legyőzték a Körmendet. A torna második napján az addig veretlen Honvéddal játszottak a soproniak. Óriási volt a tét, győzelem esetén csoportelsők, vereség esetén nem jutnak a legjobb négy közé a fiúk. Nos, a tét ezúttal nem nyomta össze a sportiskolásokat, így csoportelsőkként jutottak az elődöntőbe.

A kadettbajnok csapat, állnak: Horváth József edző, Sterbenz László edző, Garab Gergely, Schöll Ákos, Polgárdy Ádám, Németh Márk, Werner Viktor, Garab Dávid, Frank Ágoston, dr. Szekeres Csaba elnök. Térdelnek: Bíró Botond, Gyűrű Tamás, Horváth Krisztián, Eiler Bálint, Spéder Martin, Soós Bence, Varga Márton, Galambos László. Elöl: Papp Barna.
Ott a Szombathelyi Kosárlabda Akadémia volt az ellenfél, s a soproniak az ország egyik elismerten legjobb utánpótlás-nevelő műhelyének együttesét is felülmúlták.

A fináléban a toronymagas favoritnak számító, a döntőig magabiztosan, veretlenül menetelő Vasas Akadémia volt a Soproni Sportiskola ellenfele.
Mint a régi SMAFC-os időkben, zsúfolásig megtelt a csarnok, remek hangulatban játszották a finálét.

A második negyedben már volt nyolc pont előnye a Vasas Akadémia fiataljainak, a harmadik szakasz közepén pedig 55–44-re vezettek a pasarétiek. Ekkor egy 14–0-ás rohammal a soproni fiatalok megfordították a találkozót. A zárószakasz előtt 59–59-et mutatott az eredményjelző. Ennek első felében még váltva vezettek a csapatok, majd 69–66-os Vasas-vezetés után a mérkőzést és a bajnoki cím sorsát eldöntő 14–2-es „dübörgést" vezettek elő az utolsó erőtartalékaikat mozgósító soproni legények, végül 87–76-ra megnyerték a döntőt.

A Soproni Sportiskola játékosai több különdíjat is kiérdemeltek. Polgárdy Ádám lett a csapat legjobb játékosa, Papp Barna és Németh Márk bekerült a torna All Star csapatába, a döntő legértékesebb játékosa (MVP) pedig a 23 ponttal, 14 lepattanóval és 3 gólpasszal záró Werner Viktor lett. Németh, Papp és Werner a korosztályos magyar válogatott keretnek is tagjai.

Horváth József vezetőedző így értékelt: „Nagyon boldogok vagyunk. Köszönet mindazoknak, akik valamikor is foglalkoztak ezekkel a fiúkkal, köszönet a háttérmunkásoknak, a torna szervezőinek, de természetesen nagyon nagy gratuláció jár a csapatnak."

A legkedvesebb siker
Sterbenz László egészen addig vezette a csapatot, amíg át nem vette az Uniqa-Euroleasing női gárdájánál a szakmai munka irányítását. Akkor Horváth József ült le az U16-os gárda kispadjára. A döntőben pedig „egyesítve erőiket" a két szakember együtt meccselt s vezette győzelemre a fiatalokat.
Sterbenz László büszke a volt tanítványaira: „Eddig a tavasz négy aranyérmet hozott számomra, de ez az ötödik a legkedvesebb. Szép éveket töltöttünk együtt, köszönöm mindenkinek."
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában