Helyi sport

2014.11.12. 11:31

Szívvel játszott Sopronért

Sopron labdarúgásának egyik emblematikus alakja Drázsnyák István, aki negyven évet töltött a futballban.

Papp Győző


Drázsnyák István (66) hosszú pályafutása alatt csak soproni csapatokban szerepelt – kivéve amikor a zalaegerszegi Honvéd Katona SE sorait erősítette.

„Az SVSE-ben voltam ifista Göndöcs Pistával, Prinyővel, vagyis Princzes Ferivel, Borsos Pistivel, Babos Lacival együtt – kezdi az egykori hátvéd. – Akkoriban még vonattal együtt utazott a mérkőzésekre az első és az ificsapat.

Mosonmagyar- óváron a Mosoni Vasas ellen szerepeltem először a felnőttek között Sali Jenő helyén. Adrigán Zoltánt, az ETO bajnok csatárát kellett fognom, aki előtte tért vissza Győrből a Mosoni Vasasba.

Drázsnyák István negyven évet játszott nagy- és kispályán. Fotó: Magasi Dávid
Drázsnyák István negyven évet játszott nagy- és kispályán. Fotó: Magasi Dávid


Innentől kezdve felfelé ívelt Drázsnyák István karrierje, amelynek egyik fontos állomása az 1973/74-es idény volt, ekkor az NB III Északnyugati csoportjában az SVSE szerezte meg a bajnoki címet.

„Ebben a szezonban szereztem életem egyik legfontosabb gólját – folytatja Drázsnyák István. – Győrszentivánon a nyolcvanhetedik percben fejesből értem el és azzal győztünk. Ez a két pont is kellett a bajnoki címünkhöz."

Szívesen emlékszik a másik helyi csapattal, a Textilessel vívott élvezetes csatákra is. Mindig nagy öröm volt legyőzni a rivális kék-fehéreket.

„A hetvenes évek közepén létrehozták a soproni közlekedési csapatot, majd talán három évvel később a Soproni SE-t, ekkor az NB II-ben játszottam. Az SSE-ben Mathesz Imre edzőségére gondolok a legjobb szívvel. Harminchat évesen az újra megalakult SVSE-ben hagytam abba a nagypályás focit. Az öregfiúk között és a kispályás bajnokságban persze még folytattam, csak ötvenhat évesen fejeztem be a focit.

A Soproni VSE a nyáron köszöntötte a negyven évvel ezelőtti bajknokcsapat tagjait. Fotó: facebook.com
A Soproni VSE a nyáron köszöntötte a negyven évvel ezelőtti bajknokcsapat tagjait. Fotó: facebook.com


Azért is, mert Sopronban a városi kispályás bajnokság már nem az, aminek indult. Most olyan fiatalok élik ki magukat a meccseken, akiknek a nagypályán lenne a helyük" – említi befejezésül.

Az egykori SVSE-beli csapattársakkal régóta heti rendszerességgel összejönnek a Lövér körúti pályán egy kis lábteniszre és kikapcsolódásra. Jó kapcsolatot ápolnak az ETO öregfiúival is.

Örömmel látják, hogy Sopronban mennyi fiatal rúgja a labdát az SVSE-pályán és bíznak benne, nemsokára ők alkotják majd az NB II-es csapat gerincét: szerintük az utánpótlásé a jövő, csak bízni kell benne.

Az SVSE NB III-as bajnokcsapata 1973/74-ben
Játékosok: Ábrahám György, Babos László, Borsos István, Braunmüller Kálmán, Bukledits Károly, Csuthy Péter, Drázsnyák István, Göndöcs Tibor, Horváth Ferenc, Horváth Lajos, Jäger Károly, Jäger Ödön, Kozenkov Ferenc, Kulcsár Péter, Lipót László, Mersits József, Németh Kálmán, Princzes Ferenc. Edző: Szabó József.


  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában