Helyi sport

2014.11.17. 09:33

Rasszista bekiabálásokkal bántják a hegyeshalmi játékost

A Hegyeshalom Maliból származó játékosát szinte minden mérkőzésen sértegetik a bőrszíne miatt.

Cséfalvay Attila

A Határszéli csapat mali légiósát folyamatosan inzultálják – állítja a HSC 1931 klub elnöke

„Magunk is megtapasztalhattuk, mit is jelent a rasszizmus" – állítja a Hegyeshalom csapatának elnöke. Maliból származó játékosukat szinte minden mérkőzésen sértegetik – főként ellenfelük szurkolói – a bőrszíne miatt. A labdarúgó-szövetség megyei igazgatósága hatékony fellépést kért.

A Hegyeshalom csapatában már a megyei másodosztályú bajnokság előző szezonjában is szerepelt két színes bőrű játékos: mindketten a vámosszabadi menekülttáborban laktak, onnan jártak ki a határszéli település futballpályájára. A nigé- riai Olaitan Solomon Bamidele már távozott a menekülttáborból és Hegyeshalomból is, állítólag párjával Szekszárdon él.

A Maliból jött Diallo Sory viszont továbbra is a csapat játékosa: ősszel tizenegy mérkőzésen szerepelt és ezeken két gólt jegyez. Török Zoltán, a HSC 1931 elnöke:

„Diallo jó srác, aki megragadt nálunk, s amiben tudjuk, segítjük. Melléálltunk, munkahelyet szeretnénk találni neki, támogatjuk a letelepedését." Ezt erősítette meg Menyhárt Dénes, a csapat edzője is.

Diallo állítása szerint a Galatasaray korosztályos csapatában is futballozott. A Hegyeshalomban azonban nemcsak az ellenféllel, de azok szurkolóival is rendszeresen „meg kell küzdenie".

Diallo Sory a hétvégén a Győrsövényház–Hegyeshalom mérkőzésen lépett pályára. Fotó: mészáros mátyás

Diallo Sory a hétvégén a Győrsövényház–Hegyeshalom mérkőzésen lépett pályára. Fotó: Mészáros Mátyás

Török Zoltán nemrégiben megelégelte a rasszista hangokat, s levelet írt a megyei labdarúgó-szövetségbe. „Amióta egyesületünkben is szerepel egy színes bőrű labdarúgó, magunk is megtapasztalhattuk, mit is jelent a rasszizmus. Szinte valamennyi mérkőzésünkön a %BBnézők%AB folyamatosan megtalálják őt, inzultálják, sértegetik, faji hovatartozása miatt pocskondiázzák. Sajnos eddig csak egy játékvezető merte felvállalni ennek a szabályzatban foglaltak szerinti megtorlását az asszisztensének jelzése alapján. Folyamatosan érkeznek a jól hallható nézőtéri bekiabálások, amire sajnos a játékvezetők nem reagáltak. Úgy gondolom, ha az MLSZ által is megfogalmazott cél, mely szerint %BBa gyűlölet nem pálya%AB szlogent tartjuk szem előtt, nem szabad szó nélkül elmenni az ilyen megnyilvánulások mellett" – írta.

Horváth László, a Magyar Labdarúgó Szövetség megyei igazgatója ennek kapcsán lépett is, felhívást is küldött a megyei csapatoknak. „Az MLSZ különösen érzékeny a levélben megfogalmazottakra, a futballpályákon előforduló rasszista megnyilvánulásokra. A megyei játékvezetői bizottságtól azt kértem, hogy a futballmérkőzések alatt előforduló rasszista megnyilvánulások érdekében hatékonyan lépjenek fel a játékvezetőink, ellenőreink. Ezúton nyomatékosan felhívom a figyelmet arra, hogy a mérkőzés rendezőjének a kötelessége a pályán lévő rend fenntartása, s ide tartozik az is, hogy fokozottan figyeljenek a szurkolók rendbontásaira, esetleges rasszista megnyilvánulásaira. A játékvezetőknek pedig kötelességük az általuk észlelt rasszista bekiabálásokra reagálni, s a szabályok adta lehetőséggel élve annak megakadályozására intézkedni."

Diallo Sory, a Hegyeshalom játékosa a következőket mondta a Kisalföldnek:

„Nagyon jól érzem magam Magyarországon és szeretnék itt letelepedni. Barátokat szereztem itt, akik mindenben segítenek nekem. Hegyeshalomban nincs semmi gondom, és arra törekszem, hogy a pályán a lehető legjobb teljesítményt tudjam nyújtani. A rasszizmus elszomorító és kellemetlen jelenség, de nemcsak Magyarországon tapasztalható. Megpróbálok nem foglalkozni a bekiabálásokkal és csak a játékra akarok koncentrálni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában