Helyi sport

2014.11.18. 08:36

ETO-SZESE kézilabda - Rosta Miklós: ˝Csapatban gondolkodni"

"A kézilabda nem olyan, mint egy számítógépes játék, itt nincs újratöltés, ha leütköznek, átlőnek, lefutnak, akkor kikapsz."

kisalfold.hu

Az ETO-SZESE NB I/B-s férficsapata a legutóbbi két fordulóban egyaránt minimális különbséggel szenvedett vereséget. A második helyezett Szentendre és a Veszprém II is megszenvedett a győzelemért a zöld-fehérek ellen. [namelink name="Rosta Miklós"] vezetőedzőben kettős érzések munkálkodnak.

„Az ellenfelek ilyenkor olyan játékosokkal érnek el jó eredményt, akik visszajátszók, az első csapattal készülnek, heti tíz tréning van a hátuk mögött. Amikor nem kapják vissza a játékosokat, ezek a csapatok sokszor kikapnak. Bennünket tartanak már annyira, hogy általában lejönnek a jobb játékosok, ami egyrészt dicséri a munkánkat, másrészt azért ez a tényező befolyással van a bajnokság végeredményére. Nekünk ehhez kell alkalmazkodni, s még keményebben dolgozni, hogy elérjük a célunkat" – vélekedett a tréner.

"Amíg én vagyok az edző, azt kell csinálni, amit mondok, de a legjobbat akarom a csapatnak és a játékosoknak is. A játékosok pedig vevők erre."

Rosta Miklós vezetőedző
A zöld-fehérek eddig kilenc meccsen hét pontot gyűjtöttek, s ezzel a 10. helyen állnak. Csak a számok kedvéért, ha legalább egy-egy pont összejön az utolsó két meccsen, akkor a hetedik, ha a győriek javára dől el minimális különbséggel a két meccs, a negyedik-ötödik hely környékén lenne a csapat.

Iváncsik is volt fiatal

Rosta Miklós beszélt fiatal csapatáról, arról, milyen potenciál is van a keretet alkotó játékosokban.

„Kiváló sportemberek alkotják a csapatot, a kiemelkedően játszó Dimitrij Petrenko mellett Papp Márk, Bella Viktor, Sokoray Ádám, Rivnyák Viktor, Kalmár László és a kapusaink, Vogt Bence és Dapsy Zsolt is rendre jó teljesítményt nyújtanak. Az, hogy a nulláról eljutottunk idáig, köszönhető az egyetemnek, a megmaradt támogatói körnek és a játékosoknak, akik vevők a munkára. Átlagéletkorunk huszonegy és fél év. A fent említett játékosokat profi gondolkodásmód jellemzi, akiket példaként lehet állítani a fiatalok elé. A tehetségek pedig minden edzésen és mérkőzésen láthatják, mit kell tenniük, hogy ők is eljuthassanak erre a szintre.

Rosta miklós, még játékosként

Rosta miklós, még játékosként

Vannak értékeink, akik még rengeteg örömet fognak szerezni a győri kézilabdázásnak, de ehhez türelemre van szükség mindenki részéről. Csicsay Ottó, Iváncsik Mihály és a többi nagy előd is volt egyszer fiatal, nekik is idő kellett ahhoz, hogy beérjenek, de ma már mindenki csak a szépre és a jóra emlékszik velük kapcsolatban. Mi azon dolgozunk, hogy újra legyen Győrben egy olyan csapat, ami továbbviszi ezeket a hagyományokat" – mondta Rosta Miklós, aki vallott ars poeticájáról is.

Barát vagy ellenség?

„Távol álljon tőlem, hogy Pep Guardiolához hasonlítsam magam, de a filozófiájával egyetértek, és a magaménak vallom. Amikor kinevezték a Bayern Münchennél, azt mondta az öltözőben, aki azt teszi, amit kér, az a legjobb barátja lesz, aki viszont nem, az a legnagyobb ellensége. Ezzel én is így vagyok" – fogalmazott a szakember.

Amit még problémának tart a tréner, hogy rengeteg a külföldi már az NB I/B-ben is.

„Az eredménykényszer miatt a csapatok rögtön bevethető légiósokat alkalmaznak. Nekünk szerencsénk volt, hogy Petrenko felesége, Ana Szen révén Győrbe került és nálunk szerepel, mások azonban tudatosan keresik a külföldieket, Pécsett például öt délszláv játékos kézilabdázik. Abból a szempontból érthető a szerepeltetésük, hogy a mentalitásuk mindig viszi őket előre, míg a magyar kézilabda általános problémája, hogy a fiataljaink mást hoznak otthonról. Mi, edzők meg tudjuk tanítani őket lőni, passzolni, bevetődni, de azt elérni, hogy csapatban gondolkodjanak és mindenáron győzni akarjanak, csak nagyon lassan érjük el. Erre sok helyen nincs is idő. A kézilabda nem olyan, mint egy számítógépes játék, itt nincs újratöltés, ha leütköznek, átlőnek, lefutnak, akkor kikapsz" – mondta végezetül Rosta Miklós.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában