Helyi sport

2014.11.05. 11:54

Bronz felemás érzésekkel

Harmadik lett a debreceni veterán-világbajnokságon párbajtőrben a győri Hoffmann Ibolya, aki 2006 óta kezdett újra versenyezni, s azóta számos sikert ért el.

Szabó Gábor


Bronzérmes lett korosztályában a múlt heti debreceni veterán vívó-világbajnokságon a Győri Szabadidő SE versenyzője, Hoffmann Ibolya. A sportoló ezzel „megvédte" a tavalyi vb-n szerzett harmadik helyét, mégis van benne egy kis hiányérzet.

„Az elődöntőben az amerikai Elizabeth Kocab ellen léptem pástra. Tudni kell, hogy ellenfelem férfiból műttette át magát nőnek, s ez bizony érződik is a vívásán. Kevesen tudták megszorítani, a legtöbb tust én vittem be, de tíz-hétre így is vereséget szenvedtem. Kár érte, de legalább most adott a cél, előbb-utóbb szeretném legyőzni az amerikait, akinek edzője külön odajött hozzám, hogy gratuláljon.

Ez is mutatja, alaposan megizzasztottam tanítványát..." – kezdte Hoffmann Ibolya, aki tizennégy éves korában kezdett el vívni. Nem sokkal utána alakult meg a Győri Magasépítőknél az öttusaszakosztály. Innentől kezdve pedig párhuzamosan űzte a két sportágat.

Hoffmann Ibolya az amerikai Kallust legyőzve jutott el egészen a bronzéremig.
Hoffmann Ibolya az amerikai Kallust legyőzve jutott el egészen a bronzéremig.


„Az öt szám közül a vívás volt a kedvenc, így nem is volt kérdéses, hogy maradok amellett is. Más kérdés, hogy húszévesen ízületi problémák miatt abba kellett hagynom a versenyszerű sportolást. Nagyon sajnáltam, mert rengeteget köszönhettem a sportnak, amivel azért fel nem hagytam, de a versenyzés hiányzott" – tette hozzá Hoffmann Ibolya, aki 2006-ban kezdte újra.
„Kovács Zsuzsa barátnőm, akivel együtt öttusáztunk annak idején, szólt, hogy szerveznek veterán vívó- és masters öttusaversenyeket. Feltettük egymásnak a kérdést, mi lenne, ha mi is indulnánk?" – emlékezett vissza az újrakezdésre a rutinos sportoló, hozzátéve:
Nem sokat gondolkoztunk, belevágtunk az edzésekbe, a versenyekbe, s még abban az évben megnyertük váltóban az öttusa-világbajnokságot.

Innentől kezdve pedig már nem volt megállás, verseny versenyt követett, s az eredmények is jöttek szépen sorban. Egyéniben harmadik lett a 2007-es öttusa EB-n.

Négytusában 2009-ben egyéniben és csapatban is bronzérmes lett a kontinensbajnokságon, tavaly ugyanakkor Budapesten megnyerte az egyéni EB-t, idén Berlinben pedig – Kovács Zsuzsával, valamint Simóka Beával – csapatban világbajnok lett.

A sportoló az éremmel a nyakában. Fotó: Nagy István
A sportoló az éremmel a nyakában. Fotó: Nagy István


Vívásban sem volt kevésbé sikeres, 2011-ben EB-bronz, 2013-ban EB-arany, tavaly és idén pedig vb-harmadik hely került a dicsőséglistájára.

„Egyiket sem szeretném abbahagyni, bár az öttusából mára csak négytusa lett. Megmondom őszintén, látva, mennyire megbízhatatlan lovakat lehet kifogni egy-egy nagy versenyen, úgy döntöttem, a helyezést ne egy szerencsétlen sorsolás döntse el, ráadásul nem ritkák az esések sem ezekről a lovakról, ez pedig nem hiányzik nekem. A többi szám egyértelműen rajtam múlik, ha én hibázok, az rendben van, azt az ember tudomásul veszi. Emiatt nem ülök lóra, de a négytusa az marad, amíg bírom. Persze a vívás mellett" – folytatta a friss vb-bronzérmes, aki pedig bőven bírja energiával.

„Heti háromszor úszom, kétszer vívóedzés is szerepel a programban, futni is szoktam, míg otthon a kertben egy nagy táblára gyakorlom a lövészetet. Az is gyakran előfordul, hogy mikor munkámból adódóan Budapestre megyek áruért, ott maradok, s a Vasas-csarnokban két, két és fél órát vívok. Nyilván ez akkor fordul elő gyakrabban, ha közeledik egy verseny.

Egy szó, mint száz, élvezem a versenyzést, sokszor úgy izgulok, mint gyerekként, de ez a többiekkel is így van" – mondta végezetül Hoffmann Ibolya, akinek felkészülését korábban Borbély Lajos és Tállai László segítette, ám az elmúlt időszakban csak az utóbbi szakember irányította a munkáját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában