Helyi sport

2014.11.13. 10:30

Audi Aréna Győr - Régi sikerek, új csarnok

Szombaton adják át Győrben az Audi-arénát és a megújult Magvassy-sportcsarnokot.

Szabó Gábor

Az egykori kézilabda-játékvezető, Kálinger József az esemény apropóján ez utóbbi létesítményre emlékezett.

„A múltkor voltam az aréna bejárásán, s fél szemmel a Magvassy-csarnokra is vetettem pár pillantást. Nem tagadom, magamban egy kicsit elérzékenyültem, s egyben nagyon örültem, hogy az a létesítmény, mely megannyi sikernek volt az otthona, ilyen szép lett. Eszembe is jutottak azok az élmények, melyeket játékvezetőként, később pedig szurkolóként átélhettem ott" – kezdte visszaemlékezését Kálinger József, aki még aktív játékosként 1964-ben tett játékvezetői vizsgát, majd a megyei szövetség játékvezető-küldő bizottságában lett társadalmi munkás, dolgozott a megyei sporthivatalnál, majd 1975-ben sportrevizornak nevezték ki, így ő hitelesítette a pályát.

„A fővárosból szóltak, hogy ez a feladat, s engem jelöltek ki. Érdekesség, hogy a csarnokban nem volt játékvezetői öltöző, az épület végének két oldalán volt egy két négyzetméteres zuhanyozó, az oda betett két széken lehetett öltözni. Arra is emlékszem, hogy a játéktér vonalazása sem volt hibátlan, mivel a kapukat még nem állították fel, ezért a gólvonalat javítani kellett, hogy meglegyen a kapufák szélességének megfelelő nyolc centi" – folytatta az egykori játékvezető, akinek Heiter Gábor volt a társa, vele fújt sok emlékezetes meccset az évek során.

A Magvassy Mihály-sportcsarnok nem sokkal a nyitás után. A negyven év alatt sokszor volt hangos a győri sikerektől a létesítmény.

A Magvassy Mihály-sportcsarnok nem sokkal a nyitás után. A negyven év alatt sokszor volt hangos a győri sikerektől a létesítmény.

„Győriként értelemszerűen ETO-meccset nem vezethettünk, legalábbis hivatalos mérkőzést, ám egy-egy felkészülési összecsapáson azért mi fújtuk a sípot. Ehhez kapcsolódóan az egyik legemlékezetesebb élmény volt az a nemzetközi torna, melyet az ETO szervezett. Az NDK-ból a Karl-Marx-Stadt, Ausztriából a WAT Margareten is itt játszott, s ez a két együttes jutott a döntőbe, ahol aztán a keletnémet vezetők nem engedték pályára lépni csapatukat az %BBimperialista osztrákok%AB ellen" – mesélte Kálinger József, aki visszavonulása óta rendszeres szurkolója a csapatoknak.

„A fiúk hanyatlásával gyakorlatilag egy időben kezdődött a női szakág felemelkedése. Rengeteg mérkőzésre emlékszem, igazán egyet sem szeretnék kiragadni. A magam részéről nem kívánok mást, mint azt, hogy ez a széria folytatódjon, s abban is reménykedem, hogy ezen sikereknek továbbra is nézője lehetek. Amíg az erőm engedi, én biztosan kijárok a meccsekre az új arénába is. Szép emlékekkel %BBbúcsúzom%AB a negyvenéves Magvassytól, s bízom benne, hasonlóan eredményes négy évtized következik az új arénában is" – mondta végezetül Kálinger József.

Vb-házigazda is volt

A Magvassy-csarnok építése 1974 végén kezdődött, 1976-ban adták át a létesítményt, ami akkor az ország egyik legmodernebb épülete lett. A létesítményben helyet kapott konditerem, szauna, tanácsterem és büfé is. Ettől az évtől a sportcsarnok állandó otthona lett a Rába ETO férfi és női kézilabdacsapatainak, illetve a Győri Ipari Kiállítás és Vásárnak. A csarnok számos nagyszabású sport- és kulturális eseménynek adott otthont. A legnagyobb az 1995-ös magyar–osztrák rendezésű női kézilabda-világbajnokság volt, ahol ezüstérmes lett a Laurencz László vezette válogatott.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában