Helyi sport

2014.04.29. 10:07

Fiatal kapusokat tanít Dunaszerdahelyen - fotók, videók

Az ismert győri kapusedző, Kopp András két éve dolgozik az FC DAC 1904 kapusaival.

Szeitz Tibor

Ahogy arról nemrég írtunk, a szlovák első vonalban szereplő FK DAC többségi tulajdonosa Világi Oszkár lett, aki helyi üzletember és a Mol szlovákiai leányvállalatának, a Slovnaft-csoportnak a vezérigazgatója.

Szlovákiában a DAC az egyetlen olyan élvonalbeli futballcsapat, amely regionális kötődései és a szurkolói kör miatt „magyar" klubnak számít.Az ismert győri kapusedző, Kopp András két éve dolgozik az FC DAC 1904 kapusaival. A két DAC egyesítésével fontos szerepet szánnak a magyar szakembernek.

„Imádom a hazai labdarúgást, az otthoni futballistákat, de itt kint valahogy minden más. Össze se lehet hasonlítani a miénkkel azt a mentalitást, hozzáállást, amit Szlovákiában tapasztalok – mondja a győri kapus- edző Dunaszerdahelyen. – Én mindig maximalista és munkamániás voltam. Van, akinél ez bejön, pár éve például a telki edzőközpontba szerveztem edzőtábort a kapusainknak. Az akkori szövetségi kapitány, Egervári Sándor az edzéseket figyelve azt mondta: nem érti, miért nem kaptam már komolyabb lehetőséget, de nem mindenhol becsülik ezt a szakmát – teszi hozzá keserűen. – Itt nincs fedetlen lelátó, még a legalacsonyabb osztályban sem. A szurkolók így akkor is kimennek, ha esik az eső. Amúgy olyan, mintha kicsit visszatérnénk a nyolcvanas évekbe. Persze nem ezért szeretek kijárni: itt megbecsülnek, míg otthon nem volt fontos az, amit csináltam."

Győri kapusedző Dunaszerdahelyen


Kopp András azt mondja, rengeteget köszönhet Magyarország
legrutinosabb kapusedzőjének, Pálinkás Andrásnak. Sokat dolgozott együtt Ulbert Tiborral, Kiss Csabával, s olyan kapusokat neveltek, mint Sebők Zsolt, Horváth Tamás, Deli Zoltán, Somogyi Csaba, de foglalkoztak Molnár Leventével is. Főállásban tűzoltó, évtizedek óta működtet – most éppen a győri DAC-nál – kapusiskolát, melyet a nemrég tragikusan elhunyt Héger Ádámról neveztek el. Jelenleg nyolc kapusa véd a Győr-Moson-Sopron megyei I. osztályban. Kunszigeten utánpótlásedző, és segít a megyei I. osztályú kapuvári csapatnál, két éve pedig Dunaszerdahelyen is dolgozik.A pályán a gyerekek és néhány szülő már szerelésben várnak a kapusedzőre. Nincsenek sokan, a húsvéti munkaszüneti nap ellenére nyolcan-tízen jöttek el a kapustréningre.

„Tizenkét labdával napokat lehet edzeni, nem pénz kell elsősorban – magyarázza Kopp András, miközben egy kollégiumszerű épület mögötti területre igyekszünk. Ott egy kifogástalan kisebb műfüves és egy normál füves nagypálya fogad bennünket. – Hamarosan még jobbak lesznek a körülmények, az új tulajdonosok akadémiát szeretnének, ahol úgy tudom, nekem is szánnak szerepet."

„Megint fociőrület van Dunaszerdahelyen – válaszolja az egyik gyerek édesapja, Molnár Róbert érdeklődésünkre. – A csapat ötven kilométeres körzetből vonzza ide a magyarokat, hatalmas a szurkolás egy-egy meccsen. Úgy fest, az egység is jó lesz, korábban voltak kisebb ellentétek az FC és az FK között. Az új tulajdonosoknak fontos az utánpótlás is" – teszi hozzá, miközben elkezdődik az edzés.A beszéd helyett a focié lesz a főszerep. Röpködnek a vezényszavak, no és a gyerekek.

„Az ETO-n kívül a megyében a csapatoknál nincs nagyon külön kapusképzés, s én itt is azt csinálom, amit otthon, a fogadtatásban mégis hatalmas a különbség. A jó kapus ismeri az összes ellenfelet, s olvassa a játékot, s mindegyik más-más egyéniség, ezért is kell velük külön foglalkoznunk" – teszi még hozzá Kopp András, miközben lassan véget ér a gyakorlás.

A szomszédos DAC-stadionban épp az U19-es csapat gyakorol. Az üres, ám mégis különös hangulatot árasztó lelátón drapéria árválkodik, rajta a felirat: „Visszavárunk, Ákos!" Megtudjuk, Szarka Ákos egy bajnokin súlyos sérülést, szárkapocscsonttörést és bokaszalag-szakadást okozott egy szlovák válogatott játékosnak. A kiszabható hat hónapot hárommal fejelte meg a szlovák szövetség...

Hasonló sérülés okozásáért Marek Strestík, az ETO légiósa nálunk öt hónapos büntetést kapott a közelmúltban.

Az edzést egyébként az alelnök, Németh Krisztián vezeti. Később azt mondja, sok munka vár még rájuk, de azt a hatalmas szurkolói bázist, ami a csapatot körülveszi, szeretnék kiszolgálni.
Aztán az elnök, Végh Tibor is megérkezik. Nem tagadja, nincs könnyű helyzetben a csapat.

„Magyar klubként más szemmel néznek ránk mindenhol, de ezt már megszoktuk. Hamarosan elkezdhetjük felújítani a stadiont. Mi ehhez nem kapunk annyi állami segítséget, mint most több klub is Magyarországon. Öt-hatezren járnak most a meccseinkre, cél, hogy nyolc-tízezren legyenek a közeljövőben. Persze fontos lenne benn maradni az első ligában, ami nem lesz egyszerű" – fogalmazott a korábbi, bundázó játékosai miatt nemrég hat büntetőponttal sújtott klub második embere.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában