Czeke Marianne

2023.10.18. 15:43

Az első magyar könyvtárosnőre emlékeztek Sopronban - fotók

Az első magyar tudós könyvtárosnő, Czeke Marianne születésének 150. évfordulóján, szerdán emléktáblát avattak soproni szülőházán. Előtte Biczó Zalán könyvtáros, helytörténész kezdeményezésére a Soproni Evangélikus Egyházközség könyvtárában emlékeztek meg tartalmas, értékes életéről.

Bódvai Ildikó

Gráberné Bősze Klára, Farkas Ciprián, Gerencsér Judit, Biczó Zalán és dr. Fabó Edit a szülőházon lévő emléktáblával. Fotó: Máthé Daniella

- Soproni, szombathelyi és budapesti könyvtárak munkatársai, szakmai szervezetek képviselői jöttek el és tisztelegnek ma Sopronban dr. Czeke Marianne, az első magyar tudós könyvtárosnő emléke előtt - mondta Biczó Zalán, a győri Széchenyi István Egyetem könyvtárosa, helytörténésze, a program szervezője és az emléktábla elhelyezésének kezdeményezője.

Dr. Czeke Marianne olyan széles látókörű, nemzetközi tapasztalattal bíró szakember volt, aki megérdemli, hogy emléktábla őrizze a nevét

- tette hozzá.

A kivételes tehetségű és nagy akaraterővel bíró könyvtárosnő életét és tudományos munkásságát életrajzának kutatói, Gráberné Bősze Klára és dr. Fabó Edit ismertették. Mint elhangzott, Czeke Marianne 1873. október 18-án Sopronban született. Édesapja katonai szolgálata miatt a várostól távol éltek, de az ő váratlan halála miatt visszaköltöztek édesanyja szülővárosába, Sopronba. Tizenkét évesen a soproni felső leányiskolában folytatta tanulmányait. 1896-ban tanulmányútra ment Angliába, majd Franciaországba. Kitűnően megismerte az élő és holt nyelveket és könyvtárosi tudással felvértezve érkezett haza Párizsból a Bibliotheque Nationale-ban szerzett könyvtári gyakorlat után. Hazatérve édesanyja engedélyével, két év alatt, mint első nő, jelesen érettségi vizsgát tett a soproni Szent Benedek-rend főgimnáziumában. Az érettségi után, 28 éves korában beiratkozott Budapesten a Pázmány Péter Tudományegyetem Bölcsészettudományi karának latin-görög, majd latin-német-francia filologia szakára, 1905-ben pedig doktorátust tett. Rá egy évre, harminchárom éves korában, mint első nőt, az Egyetemi Könyvtár könyvtárosának nevezte ki Ferenczi Zoltán igazgatója. Egyik legfontosabb műve a könyvtár Shakespeare-gyűjteményének katalógusa. Megírta Brunszvik Teréz életrajzát, kiadta naplóját. 1928-ban áthelyeztette magát az Országos Pedagógiai és Tanügyi Könyvtárba, ahol ennek 1934-es megszűnéséig dolgozott. Ezután a Magyar Nemzeti Múzeum Könyvtárának tudományos munkatársa, főkönyvtárosa volt. Innen vonult nyugdíjba 1935-ben. Az első politológusnőnek is nevezhető a soproni születésű bibliográfus, művelődéstörténész, fordító, tudós nő, mert „Wilsontól–Rooseveltig: Értekezés a történet és a politika köréből” című munkája 1939-ben jelent meg. 1942. január 4-én Budapesten hunyt el.

Dr. Czeke Marianne Várkerületen lévő szülőházánál Gerencsér Judit, a Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke, az Országos Széchenyi Könyvtár általános főigazgató-helyettese köszöntőjében elmondta, mindkét intézmény fontosnak tartja és támogatta az emléktábla elhelyezését. - Fantasztikus emberről van szó, aki kivételes személyiség, a XXI. században egy igazi példakép számunkra - hangsúlyozta. Farkas Ciprián polgármester is méltatta a tudós könyvtárosnőt és megköszönte azok közreműködését, akiknek köszönhetően felkerülhetett a szülőházra az emléktábla. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában