22 országból érkeztek

2023.06.04. 19:08

Megkezdődött a Flesch Károly nemzetközi hegedűverseny Mosonmagyaróváron - Fotók

Az osztrák Julia Turnovsky a Győri Egyetemi Zenekarral közös nyitókoncertjével startolt az egyhetes Flesch Károly nemzetközi hegedűverseny Mosonmagyaróváron, melyen idén huszonkét ország fiatal tehetsége képviselteti magát.

Mészely Réka

Fotó: Kerekes István

1985-ben szerveztek először hegedűversenyt, a város világhírű szülötte, Flesch Károly hegedűművész előtt tisztelegve. A 38 év és tizenhárom megmérettetés alatt számos zenei tehetség fordult meg a mosonmagyaróvári színpadon, közülük sokan elismert művészekké váltak, s a verseny is egyre nagyobb figyelmet kapott a zenei életben. A tizennegyedik alkalommal szervezett versenyen az Ábrahám Márta hegedűművész által vezetett zsűri bírálja el a produkciókat.

– Egy kisváros mert nagyot álmodni – kezdte beszédét Nagy István agrárminiszter, a nemzetközi verseny fővédnöke, aki szerint óriási dolog a településnek a zenei élet figyelme e napokban. Az egykori városvezető megemlékezett az 1873-ban Mosonban született hegedűművészre, a megmérettetés névadójára, aki 5 évesen kezdte az iskolát, 16 évesen érettségizett, s 21 évesen adta első önálló koncertjét Bécsben.

Flesch Károly mindvégig magyarnak, mosoninak tartotta magát – emelte ki az országgyűlési képviselő az 1944-ben Luzernben elhunyt művészről, akinek hamvait halálának 50. évfordulóján hozták haza a mosoni temetőbe, s itt helyezték örök nyugalomra.

Frauhammer Csaba önkormányzati képviselő a város nevében köszöntötte az egybegyűlteket. Mint mondta, közel negyven év telt el a verseny életében, s azóta is töretlenül egyre több országból érkeznek zenészek. Javasolta a vendégeknek, fedezzék fel Mosonmagyaróvárt.

A nyitógálán az előző verseny harmadik helyezettje, az osztrák Julia Turnovsky a Győri Egyetemi Zenekarral adott közös koncertet. 

A megmérettetés legfiatalabb versenyzője, a 15 éves Kelemen Gáspár sorsolhatta ki, kivel kezdődjön az elődöntő, ami hétfőtől szerdáig zajlik, majd csütörtökön lesz a középdöntő. Szombaton döntő, majd vasárnap este 7 órától lesz a gálakoncert és díjátadó a Flesch-központ színháztermében. 

A gálakoncertet a Bartók rádió élőben közvetíti. A koncertekre a belépés díjtalan, a gálakoncerten való részvétel regisztrációhoz kötött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában