kisalfold.hu videó

2023.06.07. 21:42

Hat ország nyolc előadás - I. Duna Nemzetközi Színházi Fesztivál Győrben - galéria, videó

Kedden kezdődött el Győrben az I. Duna Nemzetközi Színházi Fesztivál, amelyet a Győri Nemzeti Színház szervezett a 10. Színházi Olimpia keretében. Hat ország nyolc előadását mutatják be a héten a teátrumban.

Simon Roberta

Nyerges Anna artistaprodukciója kápráztatta el az érdeklődőket az I. DunaFeszt megnyitón.

Fotó: Csapó Balázs

A kulturális kavalkád megnyitóját szerda este tartották a színház előtti téren, ahol Nyerges Anna artistaprodukciója színesítette a fesztivált. Az Átmentem című cirkuszművészeti előadásban a Győri Nemzeti Színház épülete előtt drótkötélen kelt át a magasban az artista és átvitte a 10. Színházi Olimpia maszk jelképét. Közben Juhász Viktor, a Győri Filharmonikus Zenekar tagja csellózott.

A művészeten keresztüli összetartozást szeretnék hirdetni az első DunaFeszt-tel, ezért hívták össze a legpezsgőbb kulturális élettel rendelkező Duna-menti színházakat.
Szerda este mutatták be az Ingolstadt Városi Színház Férj, pirítva című fekete komédiáját, valamint a Szlovák Nemzeti Táncegyüttes, Passió című táncelőadását is a Győri Nemzeti Színházban.  

Ingolstadthoz nem csak a testvérvárosi kapcsolatok és az Audi Hungaria köti Győrt. Az I. DunaFeszt megrendezésével egy kulturális szál is elindult a két színházigazgató és létesítményeik között. Áprilisban a győri színházba látogatott Knut Weber, a Stadttheater Ingolstadt igazgatója, akkor kérdeztük a jövőbeni közös tervekről a direktorokat.

Knut Weber és Bakos-Kiss Gábor szorosabbra fűzi Győr és Ingolstadt között a színházi kapcsolatot. Fotó: Csapó Balázs

- Remek, hogy városaink között régóta szoros a kapcsolat, de szeretnénk ezt kulturális és színházi vonalon is megerősíteni - kezdte lapunknak Knut Weber, aki győri látogatásakor néhány előadást is megnézett a teátrumban.

- Nagyon hasonlóak a színházaink. Lenyűgözött az itteni színészgárda, és az Esőember előadás is. Örülök, hogy elhozhattuk az I. DunaFesztre a Férj, pirítva című fekete komédiánkat, amit odahaza évek óta teltházzal játszunk. A darab főszereplője Kenneth, a középkorúságát nehezen megélő házas férfi, aki sem fiatalkori szívtipró énjét, sem Elvis rajongását nem kész feladni az évek előrehaladtával sem. Az életközépi-válság egyre nyomottabbá teszi mindennapjait, mire megtalálja a megoldást: húszévnyi házasság után szeretője lesz. Első pillantásra a fiatal Laura mindent megtestesít, amit Hilary, a feleség, nem. Mégis, van egy hiányossága: nem tud főzni. Ez viszont, sok bonyodalomnak az okozója - mondta el az ingolstadti igazgató az egyfelvonásos előadásról, amit a Kisfaludy teremben mutattak be.

- A kultúrák keveredése különleges szórakozást kínál. Szerettük volna, hogy kulturális hidak épüljenek, és ennek itt vannak az eredményei. Néhány hónappal ezelőtt Ingolstadtban jártam, összekapcsolódtunk és már tervezzük a jövőt. A fesztiválon arra fektettük a hangsúlyt, hogy minél színesebb előadásokat hozhassunk el a győri közönségnek, ami kiegészíti a saját repertoárunkat - hangsúlyozta Bakos-Kiss Gábor, győri színházigazgató.

Pillanatkép a Férj, pirítva előadásból. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában