16 középiskola 54 versenyző

2023.05.30. 12:51

Prózák és versek spanyol nyelven négy kategóriában Tatán

kisalfold.hu

29. alkalommal adott otthont az Eötvös József Gimnázium az Országos Spanyol Nyelvű Vers és Prózamondó Verseny döntőjének. Megrendezését segítette a Nemzeti Tehetség Programhoz benyújtott pályázatuk, így az országos verseny a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával jöhetett létre. Támogató volt továbbá a budapesti Cervantes Intézet. 

A verseny ünnepélyes megnyitóval kezdődött, amelyen Major-Rochlitz Ágnes igazgatóhelyettes köszöntötte 16 középiskola 54 versenyzőjét, kísérő tanáraikat és a meghívott zsűritagokat. A megmérettetés négy kategóriában, három versenybizottság előtt zajlott: kötelező és szabadon választott vers, valamint kötelező és szabadon választott próza. A kötelező vers Gabriel García Márquez kolumbiai Nobel-díjas szerző Si alguien llama a tu puerta című verse volt. 

A verseny díjazottjai és felkészítő tanáraik, balról a második Tőke Anna, az Eötvös József Gimnázium diákja, a kötelező vers kategória 2. helyezettje.

A versenyzők szabadon választott vers és próza kategóriában adták elő ismert spanyol és latin-amerikai költők, írók verseit. Elhangzottak többek között Pablo Neruda-, Federico García Lorca-, Dámaso Alonso-, Mario Benedetti-versek, -prózák. A kötelező próza szövege a kulturális programhoz kapcsolódott, Sara Baras flamencotáncos életéről szóló rövid szöveget kellett elolvasniuk a diákoknak 5 perc felkészülési idő után. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában