Petőfi 200

2023.05.24. 07:18

Megénekelt Petőfi Sopronban - videó

A Petőfi-emlékévben rengeteg előadás, irodalmi és történelmi megemlékezés volt, ehhez a rendezvénysorozathoz csatlakozott Molnár Fanni a soproni Eötvös József Evangélikus Gimnázium, Egészségügyi Technikum és Művészeti Szakgimnázium diákja barátaival, akik A virágnak megtiltani nem lehet című Petőfi költeményt zenésítették meg.

Varga Henrietta

Molnár Fanni - Fotó: Máthé Daniella

A diáklány elmondta, hogy mindig érdekelte, motiválta, hogy saját dalt szerezzen, de a dalszövegírás nehéz műfaj, így inkább olyan verset keresett, amelyet megzenésíthet. Egyedül kezdett neki, egy szál gitárral, ezt követően küldte el az iskola zenekarának, a 8. órának, hogy dolgozzanak vele együtt. Mindenkinek tetszett a feladat, kihívást láttak benne, a közös munka során pedig jöttek az újabb és újabb ötletek, így a hangszerelés gyorsan összejött.  

- Kezdetben az elképzelésünk egy sokkal lassabb dal volt, viszont a közös ötletelés, a meglévő hangszerek és az összeállított szólamok egy gyorsabb, népiesebb hangzásvilágot eredményeztek - mondta el Molnár Fanni. A zenekarnak van gitárosa, hegedűse, dobosa, így egy kicsit mindenki megmutatkozhatott - tette hozzá. Mivel a KultPetőfi év megnyitója Sopronban volt, nyár elején felkérték az iskolát, hogy a megnyitón a mi zenekarunk játsszon. Kikötés csupán annyi volt, hogy amit előadunk az korhű legyen. Mivel addigra megvolt a vers megzenésítése, adott volt, hogy ezt adjuk elő, így a dalunk első bemutatása egy ilyen nagy eseményhez kapcsolódott - emelte ki. 

Olyannyira sikeres volt az indulás, hogy az együttesnek lehetősége nyílt hangfelvétel készítésére is, amely a Magyarországi Evangélikus Egyház Gyülekezeti és Missziói Osztályának támogatásával valósult meg. Azóta a megálmodott dalt iskolai rendezvényeken, kiállítás megnyitókon adták elő, de az Aszódon rendezett evangélikus diák önkormányzati konferencia résztvevői is meghallgathatták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában