Átlagon felül

2023.05.30. 13:01

Jól sikerült az Észak-Komáromi színház jubileumi évada

Hét bemutatót és két nagy gálát is szervezett az észak-komáromi Jókai Színház az ünnepi, 70. évadban, ami átlagon felül sikerült. A 2023/2024-es szezonban azonban kénytelenek kissé „visszavenni a tempóból”, ugyanis a támogatások annyira alacsonyak, hogy Gál Tamás igazgató úgy fogalmazott: egyenlő a csodával, hogy még működnek. Hozzátette azonban, hogy a közönség nem lesz csalódott a 71. évad során sem, mert úgy próbálták meg összeállítani a repertoárt, hogy minden szempontból élvezhető és értékes legyen.

Szinak Evelyn

N. Tóth Anikó A kacagó királykisasszony című mesejátékával zárult a jubileumi évad az észak-komáromi Jókai Színházban.

Május 25-én mutatta be az észak-komáromi Jókai Színház a Dráma 21 pályázat nyertes darabját, N. Tóth Anikó A kacagó királykisasszony című mesejátékát. Ennek apropóján a teátrum igazgatója, Gál Tamás és művészeti vezetője, Varga Emese egy rövid sajtótájékoztatót tartottak. 

Gál Tamás direktor kiemelte: várakozásokon felüli sikert aratott a 70. jubileumi évad, ugyanakkor a támogatások mértéke annyira lecsökkent, hogy a csodával egyenlő, hogy talpon tudtak maradni. Éppen ezért a 2023/2024-es szezonban kénytelenek „visszavenni a tempóból”. 

„Képtelenség évadonként hét bemutatót tartani, még ha ezek egy része vendégelőadás is. Azonban a közönség nem lesz csalódott a 71. évad során sem, hiszen úgy próbáltuk meg összeállítani a repertoárt, hogy mind művészileg, mind a közönség szempontjából élvezhető és értékes legyen” – fogalmazott az igazgató. 

A jubileumi évad során határvonalhoz ért a felvidéki magyar színjátszás bástyája, az első generáció tagjai eltávoztak az élők sorából, emellett politikailag, gazdaságilag és társadalmilag is érzékelhető, hogy egy új világ küszöbén állunk. Ezekre reflektál a 2023/2024-es évad, amit a tükrök évadának neveztek el, hiszen a választott darabok különböző aspektusokból mutatják meg, hol tart a társadalmunk. 

A sajtótájékoztatón Gál Tamás igazgató és Varga Emese művészeti vezető ismertette a 71. évad terveit. FOTÓ: Szinak Evelyn

Varga Emese művészeti vezető ismertette a tervezett repertoárt. Hamarosan kezdődnek Bertold Brecht–Kurt Weil Koldusoperájának ének- és zenei próbái. A zenés játékot október 6-án láthatja először a közönség. Az évad egy zenés mesejátékkal, Lázár Ervin Hapcikirályával folytatódik, a bemutatóra november 16-án kerül sor. 2024. január 26-án lesz Klaus Mann Mephistójának premierje, amit március 22-én Móricz Zsigmond Úri murija követ. Ezekben a darabokban a társulat szinte valamennyi tagja szerepet kap. Kamaradarabként, de a nagyszínpadon mutatják be május 17-én a kortárs szerző, Daniel Majling Föltámadás című komédiáját. 

A 71. évadot egy vendégelőadás zárja, Mark St. Germain Táncórák című szemléletformáló játéka, melynek középpontjában az autizmus áll. 
Ezzel kapcsolatban Gál Tamás elmondta: szeretnének csatlakozni az autizmusbarát intézmények sorába. Minden előadás előtt kimegy majd egy színész a színpadra, és elmondja, hogy ha a közönség soraiban ül autizmussal élő személy, akit zavarnak a fény- és hanghatások, akkor az illető kitől tud segítséget kérni. Lesz egy külön helyiség, ahova az autizmussal élők elvonulhatnak, majd ha elmúlt a fény- és hanghatás okozta kényelmetlenség, akkor visszatérhetnek a nézőtérre. 

A színház a kulturális minisztérium pályázatán sikerrel szerepelt, így akadálymentesíteni tudják az egész épületet, amire már égető szükség volt. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában