425. évforduló

2023.05.18. 18:36

Győr a nyugati kereszténység védőbástyája címmel rendeztek tudományos konferenciát Győrben - fotók

Győr 2023-ban ünnepli a vár töröktől való visszafoglalásának 425. évfordulóját, ennek tiszteletére tudományos konferenciát szervezett a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum csütörtökön.

Ollári Gergely

Fotó: Nagy Gábor

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum ez alkalomból tudományos konferenciát rendezett csütörtökön az Apátúr-ház dísztermében, mely a Magyar Ispitában megvalósuló, „Megvesszük Győrt és bástyája mienk” – A végvár törökkori ostromai című, nagyszabású időszaki kiállítás megnyitójával zárult.

Az esemény reggel koszorúzással kezdődött a Széchenyi téren, Rómer Flóris szobránál, majd a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban folytatódott. Köszöntőt mondott Székely Zoltán a múzeum igazgatója, majd elkezdődött a tudományos konferencia. Az előadások egy része a végvár építéstörténetéhez, annak régészeti emlékeihez kapcsolódott a megerősítési munkálatok időszakától egészen a vár szerepének csökkenéséig. De hallhattunk az 1594–1598-as hadi eseményekről, vagy éppen a győri várat megörökítő 19. századi közköltészeti alkotásokról is.

Délután a „Megvesszük Győrt és bástyája mienk” – A végvár törökkori ostromai című, nagyszabású időszaki kiállítás is megnyílt az érdeklődők előtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában