Van remény megmenteni magunkat

2023.05.24. 12:40

A kacagó királykisasszony az észak-komáromi Jókai Színházban

Május 25-én mutatja be az észak-komáromi Jókai Színház N. Tóth Anikó A kacagó királykisasszony című mesejátékát. A premier egyben ősbemutató is. N. Tóth Anikó szövege a Dialóg nonprofit szervezet Dráma 21 címmel, két évvel ezelőtt meghirdetett drámapályázatának győztes alkotása volt.

Szinak Evelyn

Matusek Attila rendező a saját meseélményeire is támaszkodott, egyebek mellett Guillermo del Toro Pinokkiójának a látványvilága járt a fejében.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egy bolygó, a neve Föld. A Föld a Naprendszernek a Naptól számított harmadik bolygója. A bolygók nagyság szerinti sorrendjében az ötödik. Ez a világegyetem egyetlen olyan bolygója, amelyről tudjuk, hogy életet hordoz. Életet! Nagyjából 4,57 milliárd éve alakult ki. Olyan kis lények élnek rajta, akik nem veszik észre, hogy tönkreteszik. Nem gonoszok ők, csak sok a dolguk. Leckét írni, munkába menni, kutyát sétáltatni, főzni, olvasni, házat építeni... És nincs sok idejük. A Föld meg legszívesebben levetné őket magáról. Megrázná magát, mint a kutyánk, mikor vizes. És a pici lények mind-mind lehullanának róla. 

Ősbemutatóra készül az észak-komáromi Jókai Színház, a Dráma 21 drámapályázat nyertes darabját állítják színpadra. FOTÓ: Dömötör Ede

Élénk a gyerekfantázia. Sok múlhat azon, hogy a jelen gyermekei – a jövő felnőttjei – mit tudnak elképzelni. A képzelőerő remény és hatalom. Az első lépés, hogy elképzeljük: a bolygónk megmenthető. Először csak képzeljük el. Mondjunk róla egy mesét. Például arról, milyen jó, hogy mindig jöhet egy királykisasszony, meg egy lovag, akik nekivágnak, hogy sok-sok nehézséget leküzdve visszahozzák a fényt, az örömöt Kacagóciába. És talán nem csak oda. 

Aztán mire ezek a gyerekek felnőnek, legyen a mese valósággá! 

Nagyon tetszett N. Tóth Anikó meséje, elsősorban a kacagástörténet: mit lehet megoldani nevetéssel, mit jelenthet a nevetés. Arra jutottunk, hogy a nevetés maga a remény. Mindig van remény kicsit megmenteni magunkat, olykor az egész emberiséget. Innen kezdve pedig a pers- pektíva kitágult: nézzünk egy kicsit távolabb, ne mindig csak azt lássuk, ami az orrunk előtt van. Erről már a kicsiknek is érdemes beszélni. Abban bízunk, hogy elültetünk egy magot és aztán hátha fává cseperedik. Fontosnak tartottuk azt is, hogy a színpadi megvalósítás, főleg a kosztümök újrahasznosítottak legyenek, a jelmeztervező nagyrészt abból dolgozott, amit a raktárban talált

 – mondta Matusek Attila, az előadás rendezője. Azt is hozzátette, A kacagó királykisasszonyt színpadra álmodva a saját meseélményeire is támaszkodott, egyebek mellett Guillermo del Toro Pinokkiójának a látványvilága járt a fejében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában