Meglévő értékek felelevenítése

2023.04.26. 15:00

Vidámságot Győrnek! Bemutatták a Győri Színház következő évadjának programját - fotók

Kihirdette a Győri Nemzeti Színház a 2023/2024-es évadát. Szerdán a teátrum csillárszintjén mutatták be a színes, változatos repertoárt, melyben nagy hangsúlyt kapnak a zenés, vidám darabok.

Simon Roberta

Fotó: Csapó Balázs

A színházkedvelő közönség április 28 és május 31 között újíthatja meg bérletét, újakat pedig június 1-től vásárolhatnak az érdeklődők.

Hét, új nagyszínpadi bemutató és egy Kisfaludy termes előadást nézhetnek meg a bérletesek a következő évadban, melyek közt a már jól megszokott módon egy balett is helyet kapott.

Dr. Pergel Elza alpolgármester beszédében megköszönte a két győri társulatnak, - a Győri Nemzeti Színháznak és a Győri Balettnek - hogy az elmúlt évek kihívásai ellenére is talpon maradtak, minőségi produkciókat mutatva be városunkban. - Igazi csapatmunka, ami itt folyik, ebben az ikonikus épületben. A következő évad műsorából és műfaji válogatásából is látszik, hogy az igényesség és jókedv jellemzi az elkövetkező évet. Szeretném, ha magunk mögött tudnánk hagyni az elmúlt három évet. A járvány miatti bezárások, a háború és az energiaválság okozta nehézségek után jó lenne ha szórakozni járnának a győriek - fogalmazott az alpolgármester.

A Győri Balett ezúttal nem a kísérletezést választotta, hanem a meglévő értékeit szeretné feleleveníteni. - "A klasszikusok jellemzője, hogy ezerszer olvassa őket az ember, és mindig talál bennük valami újat." - kezdte köszönőjét Woody Allen idézetével Velekei László balettigazgató.

- A táncművészet a pillanat művészete, ahogyan nincs két egyforma mozdulat, úgy nincs két egyforma előadás sem. Minden az akkor és a most hatalma alatt áll, melyet megismételni nem, újra átélni azonban lehet - fejtette ki Velekei László, akinek egy "régi" koreográfiáját állítják színpadra új köntösben.

Nyolc évvel ezelőtt bemutatott klasszikust, a Skarlát betűt hozzák vissza, egy kicsit újragondolva és felfrissítve a győri színpadra. Bemutató október 27-én lesz.

Ezen kívül hat nagyszínpadi előadást mutat be a Győri Nemzeti Színház. Elsőként a sokak által ismert Petőfi darabot, A helység kalapácsát, méghozzá vígopera műfajban Molnár Leventével az élen, Zakariás Zalán rendezésében.

- Új opera születik. Először készítünk a már jól ismert előadásból operát. Ennek egyik legfőbb célja, hogy az operát, mint műfajt, közelebb vigyük az emberekhez - fogalmazott Vadász Dániel a Coopera igazgatója. Győrben szeptember 15-én mutatják be először.

Bakos-Kiss Gábor színházigazgató elmondta, hogy még javában tartanak az idei évad előadásainak próbái. Két bemutatójuk lesz: Pénteken A víg özvegy és május 6-án a Hanyistók.

- Terveink szerint a következő, 2023/2024-es évad előadásait a Győri Nemzeti Színházban mutatjuk be. Egy új helyszínnel is bővültünk: a színház negyedik emeletén, a Kisfaludy terem előtt egy pódiumszínpadot alakítottunk ki - részletezte.

A győri színház műsorra tűzi a következő évadban - az idén elmaradt - Ármány és Szerelem romantikus drámáját. Főbb szerepekben láthatják Hajdu Tibort, Juhász Jázmint és Agócs Juditot is. Premier október 6-án.

November végén érkezik Bakos-Kiss Gábor rendezésében Csiky Gergely Buborékok című keserédes vígjátéka. A főszereplőket Kubik Anna és Csankó Zoltán alakítja.

Decemberben ismét az ifjú tehetségeké lesz a nagyszínpad. Nagy Balázzsal mutatják be 20 év után ismét Győrben a Valahol Európában című musicalt. Szerb Antal VII. Olivér című könyve alapján készült Képtelen királyság színpadi adaptációját "zenés tévelygés" műfajmegnevezéssel tűzik műsorra 2024-ben, melyben szintén Hajdu Tibor alakítja a főszereplőt.

Májusban visszatér Győrbe Járai Máté a Riviéra vadorzói című musical-komédiában. Szélhámos társa a darabban Csankó Zoltán lesz.

A bérletes előadások közül a Kisfaludy teremben mutatják be Bródy Norbert és Szina Kinga párossal a Pénz az égből című bohózatot, mely feledhetetlen szórakozásra invitálja a nézőket. Újdonság, hogy szeptembertől már nem érkezési sorrendben, hanem ültetési rend szerint foglalhatnak helyet a nézők.

A Padlásszínházban ismét különleges előadásokat láthatnak majd: érkezik a Strip-Tease (Sztriptíz) kortárs dráma Sárközi Józseffel és Fejszés Attilával. Tervben van még a Padláson Hajdu Tibor III. Richárd című monodrámája és az első három szereplős előadás is, a Hárman a padon Bende Ildikó, Maszlay István, Rupnik Károly hármassal.

A következő évadra is válthatnak sulibérletet a Vill-Korr Hungaria Kft. támogatásával. Három ifjúsági előadást visznek színre: Kormos István A pincérfrakk utcai cicák Szabó Sebestyén László rendezésében, Móczár Bence Virtuália és Kszel Attila Tűzön vízen át című darabját.

A 2023/2024-es évadban először lesz lehetőség Középsuli-bérletet váltani, hogy a kamaszokhoz is elérjen a színház világa. A bérletben négy előadásból, hármat választhatnak: Ármány és Szerelem, Buborékok, A helység kalapácsa és a Képtelen királyság.

Műsoron marad: Primadonnák, A padlás, A hőstenor, Az öldöklés istene, Puskás a musical, Minden jegy elkelt, Esőember, Tom Sawyer kalandjai, Oliver!, Jakabak, A víg özvegy, Hanyistók és Az asszony igatag, amit ezúttal kissé átdolgozva a Richter terem után a Győri Nemzeti Színházban láthatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában