Útra kelnek az értékek

2023.04.19. 18:32

Városszerte bemutatják a Győri Értéktár kincseit

A Győri Értéktár kincseinek népszerűsítésére nyílt kiállítás szerda délután a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárában. A szállítható installációkon bemutatott értékeket szeretnék a jövőben városszerte kiállítani, hogy minél többen megismerhessék azokat a különlegességeket, amelyeket a Győri Értéktárba már felvettek. Nem titkolt célja a kiállításnak az is, hogy a város számtalan kincsét a város polgárai bátran ajánlják a bizottságnak.

Barki Andrea

Vígh Attila a Győri lovas nemzetőr díszszakasz alapítója az érték bemutatása előtt.

Fotó: Huszár Gábor

A Győri Értéktár Bizottság 2021. március 15-én jött létre. Elnöke, Szeles Szabolcs alpolgármester a kiállítás megnyitón felidézte születésének körülményeit. Mint mondta, a város 750 éves évfordulóját ünnepelve kezdeményezte a város vezetése és hozta létre a bizottságot. 

– Az elmúlt időszakban több mint húsz értéket gyűjtöttünk össze. Az volt az elképzelésünk, hogy legalább száz értéket tudjunk bemutatni, de sajnos még nem tartunk itt. Eddig színvonalas ajánlások érkeztek, de nagyon nehéz elérni, hogy a győriek megalapozott előterjesztéseket készítsenek, amiről a bizottságban döntést hozhatunk. Az első, amit felvettünk, az a Győr-keresztek története és legendája és a győri vaskakas és legendája volt – idézte fel az alpolgármester. Arról is beszélt, hogy talán nem mindenki ismeri a város történetét, eseményeit, épített és természeti értékeit, ezért fontos hogy minél szélesebb körben ismertessék meg a lakossággal. Ezért szükséges minél több helyen bíztatni a győrieket, hogy ajánlják az értékeket.

A kiállítás megnyitón Szeles Szabolcs alpolgármester az eddigi értékek előterjesztőinek munkáját oklevéllel ismerte el. 

Szeles Szabolcs Dr. Horváth Sándor Domonkos könyvtárigazgatónak is átadta az oklevelet, aki Ecker János életútját, naplóit ajánlotta az értékek közé. 
Fotós: Huszár Gábor

A Győri értéktárban szerepel például a dr. Petz-féle gyomorvarrógép, a szitásdombi fűvészkert, a Győri lovas nemzetőr dísszakasz, Ecker János naplói, a „győri csuda”, a győri püspökvár műemlékorgonája, a győri bélyeges téglák, a győrszentiváni tölgyeserdő, a Geodéziai Emlékpark, a Calendarium Jaurinense, Ecker János életútja és naplói, a Győri Mikulás Birodalom és az Insula Lutherana épületegyüttes is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában