A harmóniát kereste mindenben

2023.04.27. 13:18

Papp Albert Ajándék című tárlata nyílt meg a Tatabányai Múzeumban

Papp Albert (1938–2015) tatabányai festő- és grafikusművész posztumusz kiállítása nyílt meg a Tatabányai Múzeumban. A művész ezer szállal kötődött a városhoz, 1959 óta élt-dolgozott itt.

Kiss T. József

Papp Albert Tatabánya és térsége művészetének egyik meghatározó szereplője volt. A festőművész hagyatékában több mint nyolcszáz festmény van, a kollekció 80 darabját a múlt év végén adományozták az örökösök a Tatabányai Múzeumnak. 

A Tatabányai Múzeumban nyílt meg Papp Albert posztumusz kiállítása. A felvételen balra Papp Albertné. Fotók: Kiss T. József

A művész munkásságának egy szeletét az Ajándék című tárlat mutatja be, amelyet Kiss Vendel történész, a Tatabányai Múzeum igazgatóhelyettese nyitott meg a múzeumban a napokban, köszöntőt mondott Szücsné Posztovics Ilona, Tatabánya polgármestere. A kiállítás kurátora Tóth Enikő művészettörténész, főmuzeológus. 

– A hagyatéknak gazdaságilag is hatalmas értéke van, eszmei értéke pedig felbecsülhetetlen. Nagyon vártam már a tárlatot, hiszen a képek rendkívül elgondolkodtatók, hatással vannak az emberre – mondta köszöntőjében a városvezető. Szücsné Posztovics Ilona felidézte az alkotó egy korábbi interjúját, amikor Papp Albert azt mondta: festményeivel nem a természetet, hanem a harmóniát keresi. Ebben a zaklatott világban nem célja meghökkenteni a világot, „szúrós” képeket festeni. „Túl sok ilyen képpel találkozhatunk mostanában. Azok, akik megnézik a festményeimet, inkább lelkileg emelkedjenek fel” – fogal­mazott. 

– Ez a gondolat pontosan ide illik – tette hozzá a polgármester. 

A művész egyik alkotása.

Papp Albert tagja volt annak a művészgenerációnak, akik Tatabányát „felhelyezték” Magyarország művészeti térképére. Brém Ferenc, Bondor Lajos, Krajcsirovits Henrik és ő voltak Tatabánya „evangélistái”. Jellemzően 5–6 évente jelent meg képeivel tárlatokon. Szakmai díjak mellett Megyei Prima díjat kapott. A harmóniát kereste mindenben, utolsó nagy, életmű-kiállítását még életében a Tatabányai Múzeumban rendezték 2013-ban. 
Papp Albertné Éva, Berci bácsi özvegye elmondta, együtt jártak kiállításokra. A műhelye szent hely volt. A tájat és a tájban lévő embereket szerette festeni. Rochlitz György festőművész, grafikus, a Bányász Képzőművész Kör korábbi vezetője emlékezett vissza festőművész barátjukra. 
Az Ajándék című tárlat június 11-ig tekinthető meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában