Tűztorony, Storno-, Fabricius- és Tábornok-ház

2023.03.10. 18:30

Újranyitnak a múzeumok Sopronban: tartanak az előkészületek a negyed kialakításánál - galéria

A Soproni Múzeum életében ez a tavasz más lesz, mint a korábbiak, hiszen nemcsak újra kitárják kapuikat a látogatók előtt azok a múzeumépületek, amelyek a fűtésszezon alatt zárva voltak, de hamarosan megkezdheti a működését a Múzeumnegyed is.

Papp Fanni

Tóth Imre bepillantást adott a Múzeumnegyed egyes kiállítótereibe. Fotó: Máthé Daniella

Az energiaválság miatt a soproni önkormányzat takarékosságra kényszerült, melynek egyik intézkedéseként a téli szezonra ideiglenesen bezárták a Soproni Múzeum valamennyi kiállítóterét. Ezek március 14-től újra kitárják a kapuikat. Ugyan a Tűztorony eddig is fogadta az érdeklődőket, de rövidített nyitvatartással, március közepétől pedig a korábbi rend szerint lesz nyitva: a hét minden napján 10–18 óra között. A Központi Bányászati Múzeum, a Macskakő Gyermekmúzeum és a Lenck-villa keddtől vasárnapig várja a látogatókat 10-től 18 óráig. 

Mindeközben a Soproni Múzeumban javában zajlanak az előkészületek, hogy megkezdje működését a Múzeumnegyed, ahol a Storno-, a Fabricius- és a Tábornok-ház, valamint a Tűztorony összekapcsolásával alakítottak ki egy komplex múzeumi teret. Az új épületegyüttes lehetőséget biztosít egyaránt a soproniak és a városba látogatók számára, hogy egy megújult környezetben csodálják meg a helyi kincseket. 

– A Múzeumnegyed kivitelezése során minden rendben zajlott. Jelenleg a belsőépítészeti munkálatoknál tartunk, amelyek a kiállítási, illetve a fogadóterek rendezéséből állnak. Ezek a munkálatok reményeink szerint március végéig befejeződnek és megkezdhetjük a próbaüzemmódot – avatott be Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója. – Az új múzeumegyüttes kialakítása hatalmas mérföldkő. Ugyan az elmúlt években voltak felújítások és fejlesztések az épületekben, de nem ekkora nagyságrendűek. A Lenck-villa átadása is nagy öröm volt, de még az sem mérhető ehhez a beruházáshoz – folytatta. 

A Múzeumnegyed kiállítási terei rendkívül érdekesek és mondhatni bonyolultak, hiszen a látogatók egyszerre három épületet és több új állandó kiállítást fedezhetnek fel, amelyekre a múzeum munkatársai különféle információs anyagok összeállításával készülnek. 

– A látogatók számtalan interaktív elemmel találkozhatnak majd, és lesznek olyanok, melyek aktivitásra ösztönöznek, és olyanok is, melyek inkább közvetve hatnak a betérők érzékeire. A kiállítótereknél sok játék is helyet kapott, de lesznek QR-kóddal elérhető információk és érintőképernyős monitorok, amikkel még részletesebben tudjuk bemutatni az adott témát. Mindezek mellett az is élményt nyújt majd, ahogy a látogató felfedezi, miként közlekedhet az épületek között – részletezte Tóth Imre. Hozzátette, a több mint tíz állandó kiállítás mellett lesznek kisebb időszakos bemutatók is, amiknek a Fabricius-ház galériája ad majd otthont. 

A múzeum igazgatója zárásként elmondta, a Múzeumnegyedben lesznek díjmentesen látogatható részek, de az érdeklődők a kiállítóterekbe kedvük szerint, változatos kombinációk szerint válthatnak jegyet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában