A leghűségesebb olvasók

2023.03.20. 11:53

Törzsolvasóit köszöntötte a komáromi Jókai Mór Könyvtár

Törzsolvasóit köszöntötte a komáromi Jókai Mór Városi Könyvtár a napokban. A rendszeres látogatók közül a felnőttrészlegről ötvenketten, a gyermekek közül pedig tízen vehettek át emléklapot. Tavaly az intézmény több mint 2400 új könyvet vásárolt, kölcsönzőik száma pedig elérte az ötezret.

Szinak Evelyn

A komáromi Jókai Mór Városi Könyvtár története 1952. december 27-ig nyúlik vissza, működését a Klapka György út 37. szám alatt kezdte meg. Ezt a kerek évfordulót szerette volna megünnepelni az intézmény, azonban közbeszólt a pandémia. Találtak azonban egy második dátumot: 1953. március 10. lehet a tényleges nyitás dátuma, ugyanis közrejátszott egyrészt a helyiségek körüli huzavona, másrészt az, hogy egy könyvtáros kevés volt a feladatok ellátásához. 

A mostani ünnepségen a törzs­olvasókat fogadták a Táncsics Mihály utcában lévő főépületben. Dudás Judit igazgatónő elmondta: szívük szerint minden olvasójuknak adnának egy emléklapot, azonban választaniuk kellett. Figyelembe vették, hogy ki milyen gyakran látogatja a könyvtárat, tud-e tájékozódni a weboldalon, részt vesz-e az intézmény rendezvényein, jártas-e az irodalomban stb. Ezek alapján a felnőttrészleg 52, míg a gyermekkönyvtár 10 olvasóját invitálták meg a programra. 

Az igazgató egy kis könyvtártörténeti visszatekintéssel is szolgált: az intézmény 1954. május 5-én – a nagy író halálának 50. évfordulóján – vette fel Jókai Mór nevét, a jelenlegi főépületükbe 1966-ban költöztek át. 1991-ben települt át a gyermekrészleg a közösségi házba, míg az első számítógép 1994-ben került hozzájuk, és négy évvel később zárták le a hagyományos cédulakatalógust. 

A könyvtár egy pályázatnak köszönhetően kívül-belül meg­újult, állományuk csak tavaly több mint 2400 példánnyal bővült. 2022-ben 203 új beiratkozójuk volt, 812-en pedig érvényesítették a tagságot. Ötezren tértek be hozzájuk könyvkölcsönzésre, látogatóik száma azonban ennél jóval nagyobb, hiszen ebben az adatban nincs benne például a rendezvényre érkezők száma és a folyóiratokat böngészőké sem. 

Turiné Kiss Adrienn igazgatóhelyettestől megtudtuk: jelenleg Lucinda Riley sorozata a legkeresettebb a komáromi olvasók körében, de sokan kölcsönzik Fábián Janka vagy Náray Tamás regényeit, illetve Karády Anna trilógiája is toplistás. 

Az egyik törzsolvasót, Csaja Gabriellát éppen könyvválogatás közben szólítottuk meg. Elmondta, hogy amikor a városba költözött, szinte az első dolga volt, hogy beiratkozott a könyvtárba, ugyanis imád olvasni. Mindenevőnek tartja magát, most Diana Gabaldon Outlander-sorozata a kedvence. Egyszerre 5–6 könyvet választ, különösen kedveli az „Olvasók ajánlata olvasóknak” polcot, először mindig ott kezdi a válogatást, de szívesen fogadja a könyvtárosok tippjeit is. Kiemelte, külön örül annak, hogy a könyvtár kívül-belül megújult. 
 

A könyvtár legidősebb olvasója Prohászka Marcell, aki jövőre tölti be a századik életévét. Fotó: Turi Miklós

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában