Miért szeretjük a magyar irodalmat?

2023.03.20. 11:52

Rendhagyó irodalmi turné indult Tatáról

A „Miért szeretjük a magyar irodalmat? Petőfitől Pilinszky­ig és tovább” című irodalmi műsor tatai premier után indult országos turnéra.

Kiss T. József

Turczi István József Attila- és Prima Primissima díjas tatai író, költő, a város díszpolgárának beszélgetőpartnere volt Földes László Hobo Kossuth-díjas bluesénekes az egykori piarista rendházban a közelmúltban. A rendhagyó beszélgetés a „Miért szeretjük a magyar irodalmat?” című országjáró sorozat első állomása volt a Petőfi 200 Emlékév alkalmából. A magyar irodalomról szóló beszélgetéssorozat első epizódját nagy érdeklődés kísérte. 

– Különleges esztendőt írunk, hiszen nem csupán Petőfi Sándor, de Madách Imre születésének 200. évfordulóját is ünnepelhetjük, Csokonai Vitéz Mihály pedig 250. évvel ezelőtt született, és még lehetne sorolni a költő- és írógéniuszokat. Ez önmagában is jelzi a magyar irodalom sokszínűségét, nagyságát – mondta el az előadáson Turczi István.

– Arról szeretnénk beszélgetni, hogy ránk, XXI. századi emberekre miként hat a magyar irodalom, a költők, írók és műveik, a hangulatok és érzések, amelyek összegyűltek ebben a csodálatos tárházban Petőfi Sándortól Pilinszky Jánosig és még tovább is. Mi magunk vagyunk a magyarság, az irodalom, hiszen teljesen mindegy, hogy olvasóként vagy íróként, de közünk van ahhoz, amit hagyománynak hívunk, amit apáink, nagyapáink is szeretettel olvastak, és amit a kortársak visznek tovább. 

Az irodalmi sorozatban Turczi István további beszélgetőpartnere lesz még Gerendás Péter és Hrutka Róbert zeneszerző is. Földes László a programon hangsúlyozta: egy hosszúnak tűnő irodalmi turnéba vágtak bele, amihez Turczi István társául hívta. – Szeretem a költészetet, a magyar irodalom szolgálatában állok én magam is. Fantasztikus, hogy mekkora érdeklődés volt a műsorunk iránt – jelentette ki. 

Az est folyamán a magyar költészet gyöngyszemeiből, Janus Pannoniustól Petőfi Sándoron keresztül, Ady Endrén át József Attiláig és Pilinszky Jánosig hangzottak el versek eredetiben vagy tréfás átiratokban, művészek tolmácsolásában. 
 

Földes László, Hobo Tuczi Istvánnal beszélgetett a magyar irodalomról. Fotó: Kiss T. József

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában