Elhozzák a kamarazenét

2023.03.29. 21:21

Aláírás a zongora ünnepén – soproni sorozatot indít a két Egyetem – fotók

Sorozat indul májusban azzal a céllal, hogy a Zeneakadémia legtehetségesebb diákjai elhozzák a kamarazenét ­Sopronba.

Varga Henrietta

A koncertekre nyitott kapukkal várják nem csak a felsőoktatás, hanem a város polgárait is.

Ünnepélyes keretek között írt alá partnerségi megállapodást a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Soproni Egyetem. Az esemény egyik érdekessége, hogy az aláírásra az év 88. napján, a zongora ünnepén került sor.

Az egyetem és a Zeneakadémia között létrejött együttműködés kulturális területen, elsősorban a zenén keresztül valósul meg. Egy sorozat indul májusban azzal a céllal, hogy a Zeneakadémia legtehetségesebb diákjai elhozzák a kamarazenét Sopronba. A koncertekre nyitott kapukkal várják nemcsak a felsőoktatásban részt vevőket, hanem a város polgárait is.

Dr. Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora elmondta, mennyire fontos a kultúra jelenléte. – Egész életünkre kihat, nemcsak élményt ad, a zenének gyógyító hatása és egyensúlyteremtő oldala is van – kezdte. – Minden embernek szüksége van arra a felüdülésre, új impulzusra, amelyet a zenén keresztül kaphat. Növeli a kognitív képességeket, a problémamegoldó készséget, harmóniát teremt bennünk. A zene határok nélküli, ami szintén egy adomány. Fontos, hogy a fiatalokat kultúrára neveljük, nyissuk ki a lelküket, mert a zene a lélekhez szól – összegezte a rektor asszony.

– A mai esemény megtiszteltetés a Soproni Egyetem számára – kezdte beszédében dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora. – A kultúra, a zene érdekében írtuk alá a megállapodást. A komolyzene örök, a Zeneakadémia pedig nemzeti kincs. Sopronban ezt kell megmutatni. Örülünk annak, hogy a Zeneakadémia ifjú tehetségei hozzánk is eljönnek és elkápráztatnak bennünket játékukkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában