Falu végén kurta kocsma

2023.03.10. 19:05

A babóti származású Varga Jenő és a Csobogó zenekar Petőfi-versből készített videót - klip-premier

Falu végén kurta kocsma: Petőfi Sándor születésére emlékezik a Csobogó együttes legújabb videójában.

kisalfold.hu

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a Csobogó együttes, a költő Falu végén kurta kocsma című verséből készített videóklipet. A premier csütörtök este 7 órakor volt.

Videó

Varga Jenő gyerekkora a Győr-Moson-Sopron megyei Babót faluhoz kapcsolódik. Ahogy a zenész fogalmazott: "A sport, a zene kicsi koromtól az életem része volt. Apám focizott, anyám állandóan énekelt." Varga Jenő 1983-ban Kapuváron alapította meg a Fabula együttest, amelyben gyerekverseket zenésítettek meg, és járják az országot. 2014-ben alakult a Csobogó, ahol szintén verseket zenésít meg az együttes.

"A közös jellemző a két zenekarban mindössze annyi, hogy saját megzenésítésű dalokat játszunk, de egyik zenekar sem ad elő a másik repertoárjából" - fogalmazott Varga Jenő. Hozzátette: "a Csobogó dalai sokféle zenei hangulatban születnek, hiszen úgy gondoljuk, mivel a versek mondanivalója sem egyforma, így nem lehet zenei stílusra építeni. Igyekszünk mindig a vers hangulatához, lényegéhez igazodó zenét párosítani. Ezért aztán dalainkban népzenei, világzenei, rock, blues, swing elemek is megjelennek. Nem célunk más, ismert, általunk is kedvelt előadókhoz hasonlítani, keressük a saját egyéni útunkat."

A legújabb, Petőfi-videóról megtudtuk, a dallam volt meg először, már 2021-ben.

"Sokáig nem találtam hozzá nekem is tetsző és a zene hangulatával összeegyeztethető verset. Mivel nem volt Petőfi dalunk, sokat keresgéltem a költő művei között, és előkerült a „Falu végén kurta kocsma”, de először elvetettem. Nem éreztem, hogy a hatása alá tudok kerülni, pedig ez fontos motiváció."

A csobogó 2022-ben kezdte játszani a dalt a koncertek zárásaként.

"Nagyon jó volt a fogadtatás, ezért év vége felé úgy gondoltuk – kapcsolódva a Petőfi200 eseményeihez – készítünk egy klipet. 
A dal jobbára swinges jegyekkel rendelkezik, nem volt szándék sosem, hogy népzenei hangulatot adjunk neki. A zenével és a klip megoldásával a kapcsolatban is azt gondoljuk, hogy bár a XIX. században született a vers, a mondanivalója, üzenete örök. A hatalom, a gazdagok arroganciája, vagy akár a szegénység, a kiszolgáltatottság olyan emberi jellemzők, amelyek voltak, vannak, lesznek. Ezért aztán a ruházatban sem kerestük a hagyományos öltözékeket" - mondta Varga Jenő.

Infók a videóról - 13 kocsmai vendég, 10 táncos, és három főbb „jelenetszereplő” vett részt a forgatásban. Ezen kívül Mihalovics Zsolt népi hegedűs tanár, zenész. A hangfelvétel a Csobogó saját stúdiójában készült, Misli Balázs, Misli Martin hangtechnikus, és Kálló Kamill hangmérnök közreműködésével.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában