XVI. Benedek és Ferenc pápa

2023.02.02. 11:38

Színészóriások hozzák el a győri színpadra a két pápa történetét

Bergoglio bíborost Lukács Sándor, XVI. Benedek pápát Jordán Tamás, Brigitta nővért Molnár Piroska, Sophia nővért Trokán Anna alakítja.

kisalfold.hu

A Győrbe március 4-én érkező darabban Bergoglio bíborost Lukács Sándor, XVI. Benedek pápát Jordán Tamás játssza.

Hétszáz éves hagyomány tört meg 2013. február 11-én, amikor az azóta elhunyt XVI. Benedek pápa lemondott a pápai trónról, egyben bejelentette, hogy élete végéig megtartja az „emeritus pápa” címet. A folytatás köztudott: a bíborosi konklávé az argentin Jorge Bergogliót választotta pápának, aki a Ferenc nevet vette fel. 

Anthony McCarten előbb regénnyé, majd színdarabbá írta a két pápa történetet, akik kölcsönösen hatással voltak egymás életére. 

Benedek – pápasága előtt Joseph Ratzinger bíboros – a dogmák védelmezője, érsek, korábban Isten rottweilerének is nevezték. Bergoglio bíboros karizmatikus, életvidám argentin, szerény. A konzervatív Benedek Mozartot játszik, a progresszív Bergoglio Beatlest dúdol. Előbbi semmilyen sportért nem rajongott, utóbbi nagy focikedvelő. 

A darab a lelkiismeret-­krízis drámája. Mindkettőjüket kísérti a bűn érzete: Benedeket azért, mert túlvédelmezte a papjait, Bergogliót azért, mert nem tudta megvédeni követőit a katonai juntától. McCarten a saját aggodalmaikat mondatja ki velük. Ahogyan Bergoglio fogalmaz: „A bűn nem egy folt, amit a mosodában el tudnak távolítani. Az egy seb, amit kezelni és gyógyítani kell.” 

A darab a két pápa elképzelt teológiai vitáit mutatja be. A mű elmélkedésre késztet, de mer humoros is lenni. 

Bergoglio bíborost Lukács Sándor, XVI. Benedek pápát Jordán Tamás, Brigitta nővért Molnár Piroska, Sophia nővért Trokán Anna alakítja. 
A három főszereplő három Kossuth-díj, három Jászai Mari-díj és két A Nemzet Színésze elismerés birtokosa. Ilyen összeállítás még nem játszott eddig győri színpadon. 

A darab a két pápa elképzelt teológiai vitáit mutatja be. A mű elmélkedésre késztet, de mer humoros is lenni. Bergoglio bíborost Lukács Sándor, Brigitta nővért Molnár Piroska alakítja.

A darabot Győrben a Richter Teremben mutatják be március 4-én este fél nyolckor. (Jegyek az ismert jegyirodákban és a jegy.hu-n válthatók.) 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában