Lándzsák és nyílhegy

2023.02.18. 07:24

Régészeti feltárás Likócson – Meglepő leletanyag került elő a település nevét adó likakból

Vaskori település nyomaira bukkantak a régészek. Egy fegyverdepóból lándzsák és egy nyílhegy került elő, de találtak csontvázakat, valamint a textilkészítéshez szükséges kellékeket is.

Gyurina Zsolt

Feltárás közben – Vaskori házak maradványait is megtalálták a régészek Likócson.

Forrás: Rómer Múzeum

 A Győr-Likócs keleti szélén elhelyezkedő egykori puszta területén egy beruházást megelőzően láttak munkához a szakemberek még 2022 májusában. Az azóta befejezett munkák során a kialakítandó telkek úthálózata helyén elhelyezkedő régészeti objektumokat tárták fel és dokumentálták.

Léhner Zita régész, Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum munkatársa a Kisalföldnek beszámolt róla, hogy a terület jelentős részén nagy méretű gödröket találtak a földben, a csekély leletanyag miatt azonban meghatározásuk nehézkes. Egyes nézetek szerint a Mosoni-Dunán zajló halászathoz kapcsolódhattak. Hozzáfűzte, hogy a hagyomány úgy tartja, Győr török ostroma idején a török tábor helyezkedett el itt. Ennek nyomai lennének e „likak”, innen a település neve: Likócs. 

A „likacsos” területtől északnyugatra, a Mosoni-Duna irányába egy széles árokkal határolt település nyomai bukkantak elő. Árkok, cölöplyukak és tárológödrök mellett több házat is feltártak a régészek, belsejükben a nagy mennyiségű kerámiaanyag mellett a textilkészítéshez köthető orsógombokat és szövőszéknehezékeket is szép számmal találtak. Habár az előzetes keltezés alapján a település vaskori, a szakemberek ókorra utaló leleteket is felleltek. Ezek javarészt korabeli tetőcserepek (tegula, imbrex), illetve egy faragott kő. 

– A települést határoló árkok feltárása során, annak feltöltéséből egy fegyverdepó akadt spaklivégre. Lándzsahegyeket és nyílhegyet is tartalmazott. Feltehetően úgymond értékmegőrzésként áshatták el, csakhogy nem volt már alkalmuk kiásni – emelte ki Léhner Zita. – Fontos megemlíteni, hogy a korábban említett nagy méretű gödrök közül négy csontvázas temetkezéseket bolygatott. Mivel az elhunytakat vagy melléklet nélkül temették el, vagy csak esetleg a bolygatás következtében nem találtunk halott mellé temetett tárgyat, pontosabb datálásuk a leletanyag és a dokumentáció részletes átvizsgálását követően várható. Annyi bizonyos, hogy az őket bolygató gödröknél idősebbek – zárta szavait a régész. 
 

Elrejtett fegyverek

A fegyverdepó nem egyenlő a fegyverraktárral. Elődeink feltehetően a lándzsahegyeket, nyílhe­gyet krízishelyzetben ásták el, mert például megtámadták őket, vagy hirtelen kellett elhagyni a területet. 


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában