Lánglelkű költőnk

2023.02.09. 11:14

Petőfi 200 - részletesen mutatjuk az ünnepi győri programokat - videó, fotók

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) december utolsó napjaiban utalta át 30 millió forintos támogatását a Petőfi-fesztivál és programsorozat megrendezésére. A sajtótájékoztatón dr. Pergel Elza alpolgármester hangsúlyozta: a fesztivál programjai a felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt változatos és színes lesz.

Ollári Gergely

Dr. Horváth Sándor Domonkos, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója a győri bemutatón. Fotók: Csapó Balázs

15.08 - Színes rendezvények

A programsorozat részeit F. Sipos Beáta, a Petőfi Győrben program koordinátora osztotta meg a jelenlévőkkel. Március 23-24-én Tudományos konferenciát rendeznek a városháza dísztermében, ahol az előadók tartalmas előadásokkal mutatják majd be a költőt. Május 19-20-án „Hangzó Petőfi” címmel Vers- és Prózamondó versenyt rendez a város, amelyen az általános, középiskolás diákok mellett felnőttek is részt vehetnek.

Az előválogató során online küldhetik be a produkciójukról készült felvételeiket, ezeket szakértő zsűri bírálja el, a legjobbnak ítélt versenyzők végül személyesen, az országos döntőn mérettethetik meg magukat. Szeptember 8-9-én Kárpát-medencei kortárs költőket kérnek fel olyan versek megírására, amelyeket verséneklő előadók fognak megzenésíteni. A kész dalokat kétnapos fesztivál keretében, Győrben mutatják be meghívott előadók.

Dr. Horváth Sándor Domonkos, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója arról mesélt a résztvevőknek, hogy Petőfi Sándort szoros szálak fűzték Győrhöz, és többek között bemutatta a Hazánk című napilap egyik másolatát is a jelen lévőknek. A lapot annak idején Dr. Kovács Pál, a könyvtár névadója szerkesztette, a kiadványban Petőfi számos verse is megjelent. Beszédében hangsúlyozta: központi könyvtár felújítása is befejeződik már, kora tavasszal, gyakorlatilag még március 15. előtt birtokba is vehetik majd az olvasók.

– Nagyon örültünk a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának, a felhasználható harminc millió forintos támogatás lehető teszi, hogy méltó programokkal emlékezzünk majd meg nagy költőnkre, Petőfire. A várossal közösen színes programokkal készülünk, ezek közül kiemelném a szeptemberi „Zengő Petőfi” énekeltvers fesztivált, amelyre költőktől várunk modern műveket, amik kötődnek Petőfihez. Ezeket, a fesztivál keretében végül ének formájában meg is hallgathatja majd a közönség szeptember elején –fogalmazott.

A megzenésített műveket szeptember 8-án hallhatja majd a győri közönség, azon a napon, amelyen a költő annak idején megismerkedett Szendrey Júliával.

13.38 - A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér jubileumi programsorozata

Kevesen tudják, de Petőfi Sándort szoros szálak fűzték Győrhöz. Már az 1847. január 2-án útjára induló Hazánk című kereskedelmi és szépirodalmi folyóiratban is közöltek tőle verset, méghozzá a Csalogányok és pacsirták című költeményét. Petőfi egyébként a lap kiadójával, Dr. Kovács Pállal személyes kapcsolatot is ápolt. 1841-ben találkoztak először, mikor a pápai református főiskola növendékei által írt balladák elbírálására kérték fel Kovács Pált és Czuczor Gergelyt. A munkák közül egyetlen emelkedett ki, mely írójának neve Petrovics Sándor volt. A költő később többször is megfordult a városban, a Hazánkban számos verse jelent meg első közlésként. Könyvtárunk nagyra értékeli Petőfi Sándor Győrhöz kötődő kapcsolatát, és fontosnak tartja e művelődéstörténeti és irodalmi értékek megőrzését és továbbadását.

A programsorozat részei

AZ ÉLŐ PETŐFI - Tudományos konferencia

Időpont: 2023. március 23-24.

Helyszín: Győri városháza díszterme

A konferencia egyrészt Petőfi alakjának, költészetének korszerűségét, a mai ifjúság általi megközelíthetőségét emeli középpontba, másrészt Petőfi helyi és megyei vonatkozásait mutatja be, levéltári anyagokra, korabeli sajtómegjelenésekre és ezeket feldolgozó kutatásokra támaszkodva.

A konferencián elhangzott írásokból kiadvány készül; ezek a tanulmányok Petőfi egy-egy arcát mutatják tudományos kutatások tükrében. A konferencia irodalmi szakértője és a kiadvány szerkesztője Jánosi Zoltán József Attila- díjas irodalomtörténész, a Magyar Napló Kiadó vezetője.

HANGZÓ PETŐFI - Kárpát-medencei vers- és prózamondó verseny

Időpont: 2023. május 19-20.

Helyszín: Kisfaludy Károly Könyvtár

A verseny célja, hogy felhívja a figyelmet Petőfi költészetének sokszínűségére, a fiatal és a felnőtt korosztály körében is. Az előválogató során online küldhetik be a pályázók a produkciójukról készült felvételeiket, ezeket szakértő zsűri bírálja el, a legjobbnak ítélt versenyzők pedig személyesen, egy országos döntő keretében mérettethetik meg magukat. A versenyre egy kötelező Petőfi Sándor verssel (témakör megjelölése nélkül) és egy szabadon választott verssel / prózával lehet jelentkezni, három korcsoportban: diák I. (6-9. osztály), diák II. (10-13. osztály), felnőtt.

A Hangzó Petőfi programelemből kiadvány is készül, amely bemutatja a résztvevőket, a verseny díjazottjait, a könyvhöz kapcsolódó CD-mellékleten pedig meghallgathatók lesznek a gálaműsoron elhangzott, professzionális eszközökkel rögzített produkciók is.

ZENGŐ PETŐFI - Énekeltvers fesztivál 

Időpont: 2023. szeptember 8-9.

A program első szakaszában Kárpát-medencei kortárs költőket kérünk fel olyan versek megírására, amelyeket verséneklő előadók fognak megzenésíteni. Fontos, hogy a költemények formai vagy tartalmi vonatkozásban Petőfi költészetéhez kapcsolódjanak. A kész műveket elkészítő Kárpát-medencei verséneklő együttesek, szólisták feladata egy dal megzenésítése a kortárs alkotók versei közül, és egy új dal írása Petőfi Sándor általuk választott versére.

A kész dalokat egy kétnapos fesztivál keretében, Győrben mutatják be meghívott előadóink, a fesztiválon bemutatott dalokról hangfelvétel készül, mely a programhoz kapcsolódó kiadvány CD-mellékleteként meghallgatható lesz. A teljes Petőfi-programunk anyagából készülő, három részből álló, CD-mellékletekkel ellátott kiadványt terveink szerint a 2023-as Könyvszalonon mutathatjuk be.

11.12 - Rendezvények egész évben

  • Ehhez a nagyszabású ünnepségsorozathoz a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér is csatlakozott.
  • Petőfi Győrben címmel változatos és színes programokat kínálnak az idei évben a felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.
  • A győri programokat bemutatják Dr. Pergel Elza, a város egyik alpolgármestere, dr. Horváth Sándor Domonkos, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója és F. Sipos Beáta, a Petőfi Győrben program koordinátora.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában