Batyus

2023.02.04. 21:28

Még a medve is táncolt a farsangi bálban Halásziban - fotók, videó

A játékos állatalakoskodás, medvetáncoltatás sem hiányzott szombaton a halászi farsangi bálban.

Mészely Réka

Fotó: Kerekes István

Farsangi batyus bált szerveztek szombaton a halászi régi iskolában: előbb a gyermekeket várták kézműveskedéssel, játékos állatalakoskodással, medvetáncoltatással, majd este a felnőtteket. A talpalávalót a Kislaptáros zenekar húzta.

Videó

Egy sok helyen már elfeledett hagyomány, a balázsjárás is megelevenedik évről évre február 3-án és 4-én a szigetközi településen a helyi általános iskola és a Halászi Hagyományőrző Egyesület szervezésében. Galgóczi Attila egyesületi elnök tájékoztatása szerint pénteken a balázsjáró gyerekek az iskolába és az óvodába is ellátogattak, végigmennek az utcán, és tizennégy családhoz is betértek. Érdekesség, hogy a szerepek és a szövegek apáról fiúra öröklődtek generációkon keresztül, továbbá az is, hogy idén egy rég elfeledett szövegrészlet is előkerült. 

Fotók

A balázsjáró gyermekek a szombati farsangi bálba is ellátogattak. 

Halászi Hagyományőrző Egyesület szeretné, ha a balázsolás a helyi értéktár után a tájegységi értéktárba is bekerülhetne, valamint a megyerikumok sorában is számon tarthatnák. 

Galgóczi Attila arról is beszámolt, hogy Szigetközben a dőrejárásnak is hagyománya van farsangi népszokásként. Medvének, gólyának vagy más alaknak öltöznek. Nos szombaton éppen medvének, amelyet jól meg is táncoltattak a bálban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában