Ősbemutató

2023.02.08. 19:12

Két nő drámája: Az erősebb című előadás a győri Padlásszínházban debütál pénteken - Fotók

Újabb ősbemutató pénteken a győri Padlásszínházban. Zakariás Zalán rendezésében debütál Az erősebb című színmű, ami két nő egymásnak feszülését, folyamatos státuszváltását követi nyomon. Az egyfelvonásos drámát Szina Kinga és Mózes Anita adják elő.

Simon Roberta

Fotó: Huszár Gábor

- A kávéházi sarokban kisasztal, poros székek állnak, közben ócska karácsonyi zene szól. A hely szinte üres, a nézőkön és a pincéren kívül, csak egy nő olvasgat az ablak közelében. Nyugtalanító nyugodtság ez. Pár perc múlva egy feltűnő nő ül az asztalához. Véletlen találkozó - vezeti fel Zakariás Zalán a mély drámát.

Önéletrajzi hang a drámán keresztül

Strindberg első házassága zátonyra futásakor vetette papírra Az erősebb című színművet 1889-ben. Háromszor nősült, de a nőkkel kialakított kapcsolata sem volt zökkenőmentes, az életét végigkísérte a nyomor és üldözési mánia gyötörte. Mondhatni, a drámán keresztül, önéletrajzi hangja szólal meg a színpadon - mondta el Zakariás Zalán rendező.

- Kisebb, bensőségesebb térbe íródott kamaradarab Az erősebb, így nem is volt kérdés, hogy a Padlásszínházban szeretnénk bemutatni. Korábban csak monodrámákat, egyszemélyes előadásokat, esteket láthattak itt a nézők - tette hozzá.

Tükör a tükörben

Az előadás két szereplője színésznők, akiknek nem csak a karrierjük, de a magánéletük is több szálon összeér, hasonló vívodásokon mennek keresztül. - A darab egyfajta tükör a tükörben, hiszen mi előadók, művészek gyakran azzal szembesülünk, hogy színház maga az élet. A saját életünk sokszor összemosódik az alkotásainkkal és az előadásokban megszemélyesített karakterekkel is. A színészek azonosulnak a szereppel és a saját tapasztalataik alapján személyesítik meg, mutatják be a színpadon. Ezeket a problémákat is feszegeti az "Az erősebb", ami egy színház a színházban történetet mutat be - fogalmazott a rendező.

Belsős színházi titkok

Zakariás Zalán szerint ez a dráma kuriózum lehet azok számára, akik szeretnek betekinteni a kulisszák mögé, hiszen az előadás megmutatja a háttérben és a színészekben zajló lelki, mély vívódásokat. 
- Az "Az erősebb"-ben egy szerelmi háromszög is megbújuk, hiszen mindkét szereplő életét behálózza ugyanaz a férfi. Rajta keresztül sokkal mélyebb és misztikusabb kapcsolat alakul ki a két nő között. És számos mindennapi, emberi kérdést vet fel, amire minden néző más-más választ adhat - mondta.

Beemelt részletek

A szövegben megjelenik a korszak nagy íróinak hangulata, mint Csehov, Gorkij, Ibsen. - Strindberg szövegét ezért megtűzdeltük, három olyan világirodalmi jelenettel, mint Csehov: Három nővér, Ibsen: Nóra és Strindberg: Julie kisasszony - fűzte hozzá Zalán.

Kincs a műhelymunka

- A Padlásszínház célja, hogy színészcentrikus előadásokat mutassunk be, minimális díszlettel és jelmezzel. Könnyen és hatékonyan tudtunk dolgozni afelé az irány felé, amit elterveztünk. Két erős, drámai színésznő - Szina Kinga és Mózes Anita - alakítja a két szereplőt, akik szerintem rég nem tudtak ilyen grandiózusat alkotni drámai daraban, mint most. Úgy látom számukra ez az előadás egy kincses sziget, és nagyon a sajátjuknak érzik. Lubickolnak a szerepben, ami még sajátosabbá teszi a drámát. Kifejezetten olyan színművet alkottunk, amiben egyikük sem pótolható. Szívünk csücske lett ez a műhelymunka, amit élvezettel csináltunk. Áldásnak érezem, hogy a szövegen keresztül ilyen mélyen tudtunk együtt dolgozni és kapcsolódni művészként - fejtette ki a rendező.

- Stindberg nem egyszerű szerző és a szöveg is metaforikus, így lépésről lépésre bontogattuk le a szavak jelentését, majd építettük fel annak lelkiségét és mélyebb mondanivalóját. A szövegkönyv az egyén szabadságát is megmutatja, ezért úgy gondoltam, hogy nem csak a zárt térben kellene dolgoznunk. Volt, hogy egy erdőben próbáltunk az előadásra, ami nagyon jót tett - fűzte hozzá Zakariás Zalán.
 

Az új drámát februárban és márciusan három alkalommal tűzik műsorra az 50 nézőt befogadó Padlásszínházban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában