Ritkaságok

2023.02.21. 17:46

Idegenvezetők világnapja: kínaizáló falfestmények a fertődi Esterházy-kastélyban

A fertődi Esterházy-kastélyban eddig nem látott chinoiserie falfestményeket is láthattak az érdeklődők.

kisalfold.hu

Az idegenvezetők világnapján a kastély felújított, chinoiserie (kínaizáló) festéssel díszített tereit, falfestményeit mutatta be Dr. Tóth Áron művészettörténész.

„A hercegi lakosztály falain kínaizáló falfestések láthatók, amiket azért nevezünk kínaizálónak, mert a 18. században egzotikusnak számító és nagyon keresett kék-fehér kínai porcelánok díszítése, továbbá távol-keleti útleírások illusztrációi, illetve távol-keleti témájú színházi előadások kosztümjei alapján alakították ki őket. Ez a falfestéstípus a 17–18. században Európa-szerte elterjedt, de Eszterházán egyedülállóan nagy mennyiségben maradt fenn” – mondta el Dr. Tóth Áron, a fertődi Esterházy-kastély művészettörténésze.

 

A fertődi Esterházy-kastély turisztikai célú fejlesztés keretében elvégzett épület-felújítás és restaurálás eredményeként teljes szépségében megjelenő chinoiserie szobák az új állandó kiállítás részeként a nagyközönség számára várhatóan 2023 nyarától lesznek folyamatosan láthatóak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában