Nagyböjt kezdete

2023.02.22. 19:04

Hamvazószerda Győrben és Pannonhalmán - fotók

kisalfold.hu

Szentmise Győrben Hamvazószerdán a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban

Fotó: Huszár Gábor

Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete. Ezen alkalomból tegnap Reisner Ferenc általános püspöki helynök mutatott be szentmisét a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A bűnbánat jeleként az előző évi virágvasárnapra szentelt barka hamujából rajzoltak keresztet a hívők homlokára emlékeztetve rá: porból lettünk és porrá leszünk.

Idén negyedik éve, hogy hamvazószerdán ökumenikus bűnbánati liturgiát tartott a Pannonhalmi Bencés Főapátság bencés szerzetesközössége. A bűnbánat jeleként az előző évi virágvasárnapra szentelt barka hamujából rajzoltak keresztet a különböző felekezetű szolgálók homlokára emlékeztetve rá: porból lettünk és porrá leszünk. 

A bűnbánat ősi szimbóluma így összehozta, imádságra és énekre hívta ökumenikus közösséget a böjt kezdetén. Az alkalmon Szemerei János a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke szolgált igével, majd a hamvazást követően a szerzetesközösség böjti vacsorára is vendégül látta a sokfelől érkező pásztorközösséget.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában