Vissza a gyökerekhez

2023.02.14. 12:31

A Muzsikás együttes tartott rendhagyó énekórát Győrben - fotók + videóval frissítve

A rendhagyó énekóra maradandó koncertélményt adott a szabadhegyi diákoknak.

Simon Roberta

A Muzsikás együttes tagjai - Sipos Mihály, Porteleki László, Éri Péter és Hamar Dániel - nem csak jó kedvre derítették a diákokat, de a hangszertörténeti bemutató után dalra is fakasztották őket.

Fotó: Csapó Balázs

Videó az énekóráról

Rendhagyó énekórát tartottak kedden a Szabadhegyi Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium tanulóinak a színházteremben. Az első három órában, három turnusban érkeztek az alsó-, felső tagozatos és a gimnazista diákok. A népzenei koncerten több mint 700 diák vett részt.

Idén fennállásának 50 évfordulóját ünneplő Muzsikás népzenei együttes több mint 10 éve járja az ország oktatási intézményeit, ezúttal Győrbe érkeztek, hogy a szabadhegyi diákoknak és pedagógusoknak adjanak maradandó koncertélményt. 

Az 1973-ban megalakult együttest, számos díjjal és kitüntetéssel ismerték el a fél évszázad alatt. Közülük a legkiemelkedőbbek a Magyar Művészetért Díj, a Liszt Ferenc Díj, a Magyar Örökség Díj,  a Kossuth- Díj és a Prima Primissima Díj. A zenekar 2008-ban elnyerte a legrangosabb világzenei elismerést a World Music Expo WOMEX-díjat - hangzott el a keddi eseményen.

- Fejtetőre állított értékek vesznek körül bennünket, ebben a helyzetben kapaszkodókra és igazodási pontokra van szükségünk, hogy helyes értékrendet tudjunk felállítani magunkban. Azt mondják a fa a szélvihar támadásaira a gyökereivel válaszol, nekünk is fontos visszanyúlnunk gyökereinkhez, muzsikus vendégeink pedig ebben tudnak nekünk segíteni -  fejtette ki lapunknak Téringer Andrea, a Szabadhegyi Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium intézményvezető-helyettese. - Az együttes hitvallása szerint a zenei élményhez jutás, az éneklés, a zenetanulás jó hatással van a testi-lelki harmóniánkra és az általános műveltségünk tovább emeléséhez is hozzájárul - tette hozzá.

Fotók

- Iskolánkban a magas színvonalú idegennyelvű oktatás mellett nagy hangsúlyt fektetünk a sokoldalú zenei nevelésre is. Közel 400 tanulónknak van bérlete a Győri Filharmonikus Zenekar hangversenyeire. A közelmúltban nagy sikerű orgonahangversenyt hallhattunk Rákász Gergely koncertorgonista tolmácsolásában. Most pedig nagy megtiszteltetésnek érezzük, hogy a Muzsikás együttest is az iskolánkban köszönhetjük. A rendezvény fő támogatója a MOL Új Európa Alapítvány volt, valamint a Pedro Pékség is támogatta a programot - emelte ki Téringer Andrea.

Őrizzük meg! Adjuk tovább! Örökítsük át nemzeti értékeinket, anyanyelvünket, szokásainkat, hagyományainkat, táncainkat és dalainkat! A ma gyermekinek is át kell élnie a a hasonló rendhagyó énekórákon nemzeti kultúránk értékeit

- hangsúlyozta az intézményvezető-helyettes.

A Muzsikás együttes tagjai - Sipos Mihály, Porteleki László, Éri Péter és Hamar Dániel - nem csak jó kedvre derítették a diákokat, de a hangszertörténeti bemutató után dalra is fakasztották őket. A hangszerdobozokból előkerült többek között a hegedű, a nagybőgő, a brácsa, kontra, tambura és az ütőgordon is. Felcsendültek gyimesi és kalotaszegi dallamok mellett 1000 éves dalok is, amire jártak a kezek és a lábak a széksorok között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában