A fából faragott királyfi

2023.02.08. 21:15

A Magyar Nemzeti Balettnek koreografált Velekei László, a Győri Balett igazgatója - Fotók

A fából faragott királyfi című táncjátékot egy másik Bartók-egyfelvonásossal, A kékszakállú herceg várával együtt tűzik műsorra, február 11. és 26. között összesen hat alkalommal a Magyar Állami Operaházban.

SImon Roberta

Bartók Béla A fából faragott királyfi címû táncjátékának próbája a Magyar Állami Operaházban 2023. február 8-án.

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

Velekei László Seregi- és Harangozó-díjas , Érdemes Művész, a Győri Balett igazgatója a Magyar Nemzeti Balett felkérésére új koreográfiát készített. Bartók Béla zenéjére A fából faragott királyfi című táncjátékot Csepi Alexandra dramaturggal közösen alkották újra.

A győri igazgatónak ez az első közös munkája a Magyar Nemzeti Balett együttesével, ami azért is különleges, mert közel négy évvel ezelőtt vette át Velekei László a Magyar Állami Operaház által alapított Seregi-díjat. Ezzel együtt járt az a lehetőség, hogy a Magyar Nemzeti Balett számára készíthetett egy koreográfiát, így esett a koreográfus választása az egyik leghíresebb Seregi-balettre, A fából faragott királyfira.

A szerdai sajtótájékoztatón a részvevők betekintést kaptak az előadás néhány részletébe is.

Velekei László elmondta, hogy munkáját Seregi László inspirálta, Bartók zenéjének Seregi által szerkesztett változatát használták kiindulási pontnak. Nem a teljes alkotást, hanem a táncra fókuszálóbb, pergőbb dramaturgiájú művet választották.

Ókovács Szilveszter főigazgató az Opera szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: két olyan Bartók-műről van szó, amelyek ősbemutatóinak több mint száz éve ugyancsak az Andrássy úti dalszínház adott otthont. A fából faragott királyfit 1917-ben, A kékszakállú herceg várát, habár előbb született, 1918-ban játszották el először színpadon az Operában. "Így a világnak két olyan darabot adott a magyar kultúra, amelyik ebben a házban keletkezett" - emelte ki.

Hozzátette: A fából faragott királyfi Velekei László, a Győri Balett igazgatójának új koreográfiájával, A kékszakállú herceg vára pedig Kasper Holten dán rendező 2018-as színrevitelében tekinthető meg.

Az Opera Zenekar élén mindkét darabot Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényli.
Kocsár Balázs kiemelte: míg A csodálatos mandarint és A kékszakállú herceg várát szerte a világon sok helyen vezényelte, A fából faragott királyfival most debütál. Csodálatos darabról van szó, elképesztő színgazdagsággal. Ez a fajta leíró, minden ízében kifejező, láttató zene talán kevés van a teljes életműben - jegyezte meg.

A fából faragott királyfi díszletét Rózsa István, jelmezeit Rományi Nóra tervezte. Az előadásban a Királyfit Balázsi Gergő Ármin, Zhurilov Boris és Ragyus Nyikolaj, a Királykisasszonyt Felméry Lili, Lee Yourim és Pokhodnykh Ellina, a Tündérboszorkányt Carulla Leon Jessica, Yakovleva Maria és Földi Lea, míg a Fabábút Rónai András, Guerra Yago és Kiyota Motomi alakítja, közreműködnek a Magyar Nemzeti Balett tánckari művészei.

Mint Felméry Lili balettművész elmondta, eleinte nehéz volt számukra a munka, sokat kellett a zenét hallgatniuk, hogy megtalálják azokat a biztos pontokat, amelyekre táncosként támaszkodhatnak.
Rónai András balettművész hozzátette: a közös munkában az volt a legjobb, hogy őket is bevonta a koreográfus az alkotásban, így sajátjuknak érezhették a darabot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában