Ausztriai szerep

2023.01.12. 08:06

Még lehet jelentkezni statisztának - Carmen casting a kismartoni Esterházy-kastélyban

Az egyik legnépszerűbb opera, a Carmen kerül a Szentmargitbányai Kőfejtő színpadára 2023 júliusában. A darab a dohánygyári munkásoknak, az egyszerű katonáknak és a pitiáner csempészeknek állít emléket. A történet a tüzes, dohánygyári munkáslány, Carmen és az érzéketlen őrmester, José végzetes szerelmét meséli el.

Bódvai Ildikó

Várják azok jelentkezését, akik szívesen szerepelnek a színpadon. Fotó: esterhazy.at

Amatőröket is várnak 

– Az operaprodukcióhoz statisztákat és kisebb szerepekre színészeket keresünk. Meghosszabbítottuk az eredeti határ- időt, így január 17-ig várjuk azok jelentkezését, akik szívesen szerepelnek a színpadon, mozgékonyak és jó ritmusérzékkel rendelkeznek. A rendező stáb január 28-án a kismartoni Esterházy-kastélyban tartja a castingot. A zsűri kisebb jelenetgyarkolatok eljátszása alapján mintegy száz főt választ ki a jelentkezők közül. Az elő- adáshoz nagyobb arányban férfi szereplőkre lesz szükség – mondta el Döbrösi-Kovacsics Katalin, az Esterházy Vállalatok kommunikációs osztályának munkatársa. – Táncosokat, illetve olyan statisztákat keresünk, akiknek van tehetségük a táncos feladatokhoz, de teljesen hétköznapi, színpadhoz nem szokott jelentkezőket is várunk – tette hozzá. 

Egy héttel meghosszabbították a szentmargitbányai operajátékok statisztaválogatására a jelentkezési határidőt. A nyári szabadtéri előadásokon Sopronból és környékéről évek óta sokan vállalnak statisztaszerepet, köztük Orbán Olivér és Hammer Zsófia is. Fotó: M. D.

Napi 44 euró 

Valamennyi közreműködő fontos része a produkciónak, így mindenkitől felelősségteljes hozzáállást várnak el és mindenekelőtt azt, hogy az összes próbán és előadáson jelen legyenek. Az általános próbák 2023. június 2-án kezdődnek, a statisztáknak péntek esténként és hétvégenként kell jelen lenni. A végső fázisban azonban, július elsejétől hétköznapra is eshet a próba ideje. A statiszták naponta 44 eurót kapnak. 

A soproni Orbán Olivér, a Líceum végzős tanulója már rutinos színpadi szereplőnek számít. Idén lesz a harmadik évad, amikor részt vesz a híres szabadtéri operaprodukcióban. 

– A bátyámtól hallottam a lehetőségről, korábban ő is statiszta volt és sok érdekességet mesélt a próbákról és az előadásokról. Azért jelentkeztem rá, mert ez egy maradandó élmény, de diákként az is motivált, hogy jól megfizetik ezt a nyári munkát – mondta Olivér, aki tavaly a barátnőjét, Hammer Zsófiát is rábeszélte a jelentkezésre. Idén is ott lesznek mindketten, castingra nekik már nem kell menniük, hiszen a korábbi években látta őket a zsűri. 

Maradandó élmény 

– Sok barátom részt vesz a produkcióban, sőt, az anyukám és a nagybátyám is. Általában négyen-öten összetársulva autóval járunk ki a próbákra, a korábbi években ez 30–40 alkalmat jelentett – mesélt a rutinos statiszta a részletekről és arról az élményről is, amit a színpadi szereplés jelent. Több ezren nézik meg nyaranta a produkciót, amiről televíziós felvétel is készül. Jó érzés viszontlátni magát és ismerőseit a képernyőn, még ha nem is ők állnak az előadás középpontjában. És persze az is nagy élmény, hogy belülről láthatnak egy ilyen nagyszabású produkciót. Zsófi hasonlóan pozitívan nyilatkozott a nyári munkáról, ami annyira tetszett neki, hogy idén a húgát is magával vinné. 

Jelentkezés a castingra - A jelentkezési lap az esterhazy.at oldalról tölthető le, amit Susanne Schrettner címére ([email protected]) kell elküldeni január 17-ig. Az űrlaphoz egy portrét és egy teljes alakos fotót is csatolni kell. Az előzetes válogatás után a jelöltek írásos meghívót kapnak a válogatásra, amelyben a pontos időpont és helyszín is szerepel. Meghívó nélkül a válogatáson való részvétel nem lehetséges. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában