Magyar kultúra napja

2023.01.22. 18:47

Kinyitottak a múzeumok - Tárlatvezetéseket tartottak Győr számos kiállítóterében a magyar kultúra napján + Fotók

Ugyan a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kiállítóterei idén január 1. és március 31. között zárva tartanak, a Magyar Kultúra Napja alkalmából tematikus tárlatvezetéseket szerveztek a művészetkedvelőknek.

kisalfold.hu

Pápai Fruzsina Menta muzeológus vezette körbe az érdeklődőket Ország Lili remekművei között.

Fotó: Huszár Gábor

-A kiállításainkat március 31-ig csak előzetes bejelentkezést követően tekinthetik meg az érdeklődők. Csoportot fogadni minimum 10 főtől tudunk a Várkazamatában, a Magyar Ispitában, ahol a Váczy Péter gyűjteményt, a Püspöki udvarbíróházban, a Borsos Miklós állandó kiállítást, míg a Fruhmann-házban Cserépkályha-történeti kiállítást, a Kreszta-házban pedig, a Kovács Margit állandó kiállításunkat nézhetik meg - mondta el lapunknak Székely Zoltán, múzeumigazgató a bezárásuk kapcsán.

Azonban nem szerették volna élmény és művészet nélkül hagyni a győrieket, így továbbra is szerveznek érdekes tárlatvezetéseket a város többi kiállítóterében, amiknek szélesre tárják kapuikat a programok idejére. 

- Januárban folytatódtak a grafikatörténeti előadások az Esterházy-palotába. A kortárs grafika új tendenciái címmel dr. Révész Emese, művészettörténész  tartott előadást. A kultúra napja alkalmából szintén izgalmas programokat szerveztünk. A legtöbb érdeklődőt Ország Lili remekművei vonzották, amire az összes férőhely betelt - tette hozzá Székely Zoltán.  A festőművész alkotásai egyik fő részét képezik a Győrben 2004 óta őrzött és állandó kiállításon a Zsinagógában bemutatott Vasilescu-gyűjteménynek, amit Pápai Fruzsina Menta muzeológus tárlatvezetésével tekinthettek meg az érdeklődők. Közkívánatra, télen is lehetőséget adtak a kupola látogatására, ahol Szabadvári Attila grafikusművész vezetésével ismerhették meg a Zsinagóga építéstörténetét a résztvevők.

A Kreszta-házban Pápai Emese művészettörténész kurátori tárlatvezetésén az újrarendezett Kovács Margit kiállítást, a Várkazamata-Kőtárban pedig lámpás sétát tehettek a látogatók. A nem mindennapi túra során Arrabona és Pannónia világát a kiállított kőemlékekhez kapcsolódó történetek segítségével Nagy János múzeumpedagógus, történelemtanár mutatta be. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában