1., 2. és különdíj

2023.01.10. 20:21

Díjak sorát szerezték a győri Széchenyi-egyetem hallgatói az országos egyetemi trombitaversenyen 

A nagy múltra visszatekintő Varasdy Frigyes Országos Egyetemi Trombitaversenyről a győri Széchenyi István Egyetem Művészeti Karának hallgatói egy első, egy második hellyel és egy különdíjjal térhettek haza. A sikerhez a fiatalok tehetsége és szorgalma mellett az intézményben zajló, magas minőségű szakmai munka, a győri oktatók felkészültsége is hozzájárult. Az első díjas hallgató a Kölni Zeneművészeti Főiskolára is felvételt nyert, de a győri egyetemet választotta, és nem bánta meg. 

Széchenyi-egyetem

A győri csapat a zsűri tagjainak társaságában: Tarkó Tamás trombitaművész (zsűritag), Pallos Marcell (hallgató), ifj. Sztán István (zsűritag), Csaby Csaba (zongorakísérő), Winkler Balázs (a zsűri elnöke), Haga Réka (hallgató, megosztott II. díj és különdíj), Behán Áron András (hallgató, megosztott I. díj), Németh Tamás (felkészítő tanár), Bakó Levente (zsűritag, a verseny szervezője). 

A 13. Varasdy Frigyes Országos Egyetemi Trombitaversenyen a Széchenyi István Egyetem első évfolyamos hallgatója, Behán Áron András (felkészítő: Németh Tamás) megosztott első díjban, a második évfolyamos Haga Réka (felkészítő: Németh Tamás és dr. Hontvári Csaba) megosztott második díjban, valamint az id. Sztán István trombitaművész-tanár emlékére alapított különdíjban részesült. Az egyetemet képviselte a harmadik évfolyamos Pallos Marcell (felkészítő: dr. Hontvári Csaba) is.  

„Szegedi és budapesti tanulmányaimat követően felvételt nyertem a Kölni Zeneművészeti Főiskolára, de én mindenképp Magyarországon akartam diplomát szerezni, s a Széchenyi István Egyetemet választottam. Szimfonikus zenekari zenészként szeretnék elhelyezkedni, ezért is vagyok nagyon boldog, hogy a Győri Filharmonikus Zenekar trombita-szólamvezetőjétől, Németh Tamástól tanulhatok” – mondta el Behán Áron András, aki az eddigi eredményei közül a tavalyi országos második és az idei első helyezésére a legbüszkébb. „A győri Művészeti Karon minden olyan lehetőség és feltétel adott, amely a fejlődésünkhöz szükséges. Folyamatos szakmai kontroll, fellépések, kurzusok, zenekari koncertek, tapasztalt és nagy tudású tanárok segítenek bennünket. Ha valaki igazán motiváló és barátságos légkörben szeretne tanulni, mindenképp a Széchenyi-egyetemet ajánlom – vélekedett a díjazott hallgató. 

A másodéves Haga Réka választása tapolcai és fővárosi tanulmányai után szintén a Széchenyi István Egyetemre esett. „Sok indok szólt Győr mellett, köztük a város szépsége, élhetősége, a kampusz páratlan miliője és a kar közelsége a kollégiumhoz. Végül pedig szakmai oldalról nézve is nagyszerű választás, amit a tavalyi, debreceni országos versenyen szerzett harmadik, valamint a mostani második helyezésem és különdíjam is bizonyít” – sorolta a tehetséges hallgató. „Az eredmények mögött sok munka és gyakorlás rejlik, valamint mestereink segítsége, észrevételeik is fontosak. A trombitás hallgatók és tanárok egymást ösztönzik, miközben a hangulat felülmúlhatatlan” – húzta alá Haga Réka. 

Dr. Hontvári Csaba, a győri Művészeti Kar dékánja kiemelte: a verseny jelentőségét növeli, hogy annak repertoárja a művésznövendékek lehető legszélesebb körének nyújt lehetőséget a bemutatkozásra, így az összes honi szakmai műhely nagyszámú hallgatóval képviselteti magát évek óta. „Érdekesség, hogy a második forduló két tételét Winkler Balázs, a zsűri elnöke szerezte, s a sorsolás szeszélye folytán e zenemű ősbemutatója hallgatónk, Haga Réka nevéhez fűződik” – tette hozzá. Mint mondta, intézményi összevetésben sincs ok panaszra, a Széchenyi-egyetem egy első, egy második helyet és egy különdíjat szerzett, míg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egy első, egy harmadik valamint egy különdíjat, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar két második és egy harmadik helyezést ért el. 

„Zeneművészeti területen a felsőfokú képzésre jelentkezők elsősorban mestert választanak. Intézményünk fejlődése nagyban köszönhető annak az odaadó, szakmailag alapos és művészileg igényes műhelymunkának, melyet hangszeres és kamarazene-tanáraink, elméletoktatóink, korrepetitoraink, karmestereink végeznek hosszú évek óta. Különösen értékes munka zajlik nagyegyütteseinkben, a Győri Egyetemi Zenekarban, a nemzetközi hírű Győr Symphonic Bandben, de a kamarazene oktatása is központi szerepet kap karunkon. A hallgatók számára az ösztöndíjlehetőségek is folyamatosan bővülnek” – világított rá a kar erősségeire a dékán. 

A Varasdy Frigyes Országos Egyetemi Trombitaverseny színvonalát mutatja, hogy annak zsűrijét a Liszt Ferenc-díjas Ewald Rézfúvósötös két trombitaművésze, Bakó Levente és Tarkó Tamás mellett Winkler Balázs, a Magyar Állami Operaház trombitaművésze zsűrielnökként, továbbá ifj. Sztán István trombitaművész, valamint Varasdy Frigyes, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nyugalmazott tanára alkották. A program 2021-ig az Emberi Erőforrások Minisztériuma, most már a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósulhatott meg. A győri résztvevők felkészítésében és versenyműsorában közreműködött Csaby Csaba, a Széchenyi-egyetem Szólóhangszerek és Művészetelmélet Tanszékének művésztanára korrepetitorként. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában