Kőszínház

2023.01.26. 19:11

Apor Vilmos élete a győri Vaskakas színpadán - galéria

Apor Vilmos győri püspök rövid, de gazdag életét egyszerre mutatja be színpadon színészi játékkal és az előadást kísérő vetítésekkel a filmvásznon Dér András rendezése, a Mindenkinek mindene.

Simon Roberta

A dráma mozaikszerű jelenetei a filmes és a színházi eszközöket ötvözve mutatják be a püspök életének fontosabb történéseit gyermekkorától haláláig.

Fotó: Huszár Gábor

 A rendhagyó elő­adás ősbemutatóját még tavaly nyáron a Káptalandombon tartották, majd a Gyulai Várszínházban is nagy sikert aratott. Csütörtökön először mutatták be a darabot zárt térben, méghozzá a Vaskakas Bábszínházban. 

– Csiszolgatások a kőszínházi bemutató előtt is voltak – vallja be Dér András, a darab rendezője. – Filmrendezőként gyakran rámondják a rendezéseimre, hogy filmes, ez a Mindenkinek mindene bemutatóján is érezhető, hiszen az egésznek vizionisztikus világképe van. Sokat vetítünk vászonra, ami nem illusztráció, hanem szereplő a díszletben. Ezek a megoldások másfajta színészi játékot igényelnek. Az előadásban Apor püspök személyiségét próbáljuk meg több irányból megközelíteni, megjelenik a szociális apostol, a szegények plébánosa, aki nem a templomba bezárkózott spirituális lélek, hanem a földön két lábon járó, cselekvő ember – fejtette ki a rendező. 

Vilmos püspök hősies tanúságtétele becsületére válik a magyar nemzet nemes történelmének

– mondta II. János Pál pápa. Az előadás példaértékű cselekedeteit és vértanúsorsát ország-világ számára fel kívánja mutatni. A kiszolgáltatottak, az elesettek, a szegények, az üldözöttek, a gyermekek érdekében végzett tevékenysége miatt emlékét mindmáig nagy tisztelet övezi Győrben. 

A nyitóképben a haláltusáját vívó, vízióitól vergődő ember fekszik a kórházi vaságyán. Emlékképek és kétségek gyötrik. Ez az ember Boldog Apor Vilmos. A boldogság az egyház szemében egy másik dimenzióban nyer értelmet. Apor Vilmos is ebben a dimenzióban vált boldoggá, lett példakép sokak számára, életével és vértanúságával. Gyulai évei alatt példát mutatott emberségből, „a szegények bárója” lett. Győri évei alatt az üldözöttek oltalmazójává vált. 

– Nem dokumentumdrámát alkottunk, mert azok az események, amelyek legenda- vagy tényszerűen Apor Vilmos személyiségéhez, életútjához kötődnek, többé-kevésbé megjelennek a színpadon – tette hozzá Dér András. – Sikerült megtalálni a figura azon aspektusait, amelyek még emberibbé tudják tenni Apor Vilmost. Az előadás megmutatja a történetnek azt a részét is, hogy milyen lehetett fiatalon, és hogyan változott személyisége vértanúhaláláig – fogalmazott a címszereplőt alakító Bakos-Kiss Gábor színházigazgató. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában