Nemzeti ügy a holokauszt

2023.01.27. 12:22

A holokauszt nemzetközi emléknapján nyílt kiállítás diákok alkotásaiból a mosonmagyaróvári várban - Fotók

A holokauszt számunkra nemzeti ügy – hangsúlyozta beszédében Nagy István agrárminiszter A művészet az elmondhatatlan tolmácsa címmel nyílt interaktív vándorkiállításon a mosonmagyaróvári várban a holokauszt nemzetközi emléknapján.

Mészely Réka

A QR-kódok által interaktív a kiállítás, amelynek a mosonmagyaróvári vár lovagterme ad otthont. Fotó: Kerekes István

Felső tagozatos és középiskolás diákok munkáit mutatja be a Zachor Alapítvány a Dél-kaliforniai Egyetem Soá Alapítvány közös tárlata a magyaróvári várban.

– A mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium meghívására, a Mosonmagyaróvári Várral összefogva jött létre az interaktív vándorkiállítás diákok képzőművészeti alkotásaiból. Ez a kiállítás az emlékezés eszköze:a diákokat és minden látogatót arra kell hogy figyelmeztessen, nem lehetünk közömbösek – emelte ki köszöntőjében Zsódi Viktor, a piarista iskola igazgatója.

Vida Nárcisz, a Zachor Alapítvány igazgatóhelyettese arról beszélt, hogy alapítványuk a Dél-kaliforniai Egyetem Soá Alapítványával együttműködve több éve hirdet meg művészeti pályázatot általános iskola felső tagozatán tanuló és középiskolás diákok számára január 27-e - az auschwitz-birkenaui láger felszabadulásának évfordulójára. A pályaművek a Soá Alapítvány IWitness nevű online oktatási platformján található, holokauszt-túlélőkkel, szemtanúkkal, megmentőkkel felvett videóinterjúk részletei alapján készülnek. Az alkotásokban a diákok a művészet nyelvén próbáltak meg kifejezni valamit, ami a pályázat címe szerint is elmondhatatlan, de legalábbis nehezen megfogalmazható. A pályázat évről évre nagy érdeklődés mellett zajlik és rendkívül sokféle műfaji kategóriában születnek pályamunkák.

– Szenvedéstörténet a holokauszt, az emberi elaljasodásnak annyira az alja, amit szavakkal nem lehet kifejezni – mondta beszédében Nagy István agrárminiszter , hangsúlyozva, hogy a múltat nem eltörölni kell, hanem megismerni, annak minden iszonyatával együtt, hogy soha ne történhessen meg senkivel, ami a közelmúltban megtörtént.

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában