kisalfold.hu podcast

2022.12.30. 06:53

Podcast - Nem az újrakezdésben, hanem a jelen megélésében hisz a Győri Görögkatolikus Egyházközség parókusa

Tasi Tamás görögkatolikus parókus egyetlen dolgot fogadott meg: hogy nem tesz újévi fogadalmat. Ahogyan az újrakezdésben sem hisz, csak a tudatosabb folytatásban. Vele beszélgettünk podcastadásunkban Isten és ember kapcsolatáról, megújulásáról, a jövőről. Hiszen újabb ötszázhuszonötezer hasznosan töltendő perc vár ránk 2023-ban!

Bella Violetta

Ünnepi podcastunk vendége, Tasi Tamás atya és munkatársunk, Bella Violetta. Fotó: Rákóczy Ádám

Kevesen tudják, de a görögkatolikus adventi koszorún akár hat gyertya is lehet. 

– Nálunk november 15-én kezdődik az ünnepváró bűnbánati időszak, a kisböjt – árulja el Tasi Tamás atya – így a mi adventünkbe akár öt-hat vasárnap is eshet. Karácsony harmadnapján kicsit az idillt visszahozva a realitás talajára István vértanúságára, mennyei születésnapjára emlékezünk, újévkor pedig Jézus körülmetélkedését ünnepeljük, amikor szülei elviszik az ószövetségi zsidó hagyomány szerint, és elvégzik a szertartást. Ezek a karácsonyi ünnepkör részei. 

Úgy gondolja, ha az emberek kitartottak volna az ószövetségben, és megismerték volna benne Istent, akkor az újra, Jézus születésére nem is lett volna szükség. 

– Küldte a gyermekét. Annyira szeret, hogy nem akarta, hogy egy ítélkező, korbácsoló istent vagy nagyszakállasként ismerjék. Ő olyan Atyánk, aki ránk bízza magát. Ránk bízta magát az Isten, hiszen ez történik abban a betlehemi istállóban. Mai napig így adja, így kínálja magát az Isten: Veled vagyok, veled akarok lenni. 

Úgy mondja, Isten végtelenül tiszteli az ember szabadságát, bármikor elutasítható vagy kereshető. 

– Egy bizalmi kapcsolatban viszont nem lehet közönyösnek lenni. Ha nem akarok fejlődni egy kapcsolatban, mondjuk a házasságban, akkor az el fog laposodni, akár válás is lehet belőle. Ugyanígy az Istennel való kapcsolatom. Ő pedig azt szeretné, ha a partnerei lennénk a szeretetkapcsolatban. 

Bár a nagy újrakezdésekben és fogadkozásban nem hisz, fontosnak tartja, hogy ahogyan a boltok készítenek év végi leltárt, ezt mi is megtegyük. 

– Mi volt az, ami jól sikerült, amiben fejlődtem, és miben stagnáltam vagy fejlődtem vissza? Érdemes ilyen erkölcsi leltárat mindenkinek készítenie, ebből tudom megmondani, ki vagyok most, mi a célom, merre szeretnék haladni a jövőben. 

Nehéz évek, válságok vannak mögöttünk, sok tervünk és elképzelésünk borult, de ezekben is lehetett fejlődni. 

– Az élethelyzeteket nem szabad azonosítanunk az életünkkel magával. Engem mindenféleképpen megtanított a jelenben élni. Sok ember követi el a hibát, hogy a múltban reked, vagy a jövőbe réved. De semmit nem tudunk a jövőről. 2023-ban is kapni fogunk 525 ezer-hatszáz percet, nem tudjuk, ebből mennyi a miénk, de ha nem tudunk élni ezekkel a percekkel, az baj. 

A jelen pillanatot most kell megélni, nem lehet holnapután. Ez a jelen, gyakorlatilag egyszerre örökkévaló. Ezért tudatosabban kellene jelen lennünk! 

Hallgassa meg!


 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában