Mézeskalács makett

2022.12.21. 06:33

Mézeskalácsból sütötték ki a falut Veszprémvarsányban - fotók, videó

Pihe-puha porcukor hótakaró fedi a cukormázzal díszített, mézeskalácsból készített nevezetes veszprémvarsányi épületeket, házakat. A falukarácsonyra elkészült a település mézeskalács makettje, amelyen kicsik és nagyok hetekig dolgoztak együtt. A közös munkát kísérő örömet, összefogást, melegséget, szeretet árasztja az alkotás.

Barki Andrea

– Tavalyelőtt egy mézeskalács készítő szakkörre pályáztunk a Nemzeti Művelődési Intézetnél. Volt egy ötfős csoportunk, amelyhez mindig csatlakoztak. Megtanultuk a mézeskalács készítésével kapcsolatos fortélyokat: hogyan állítsuk össze, díszítsük, fessük. Az alkotásokból kiállítás is készült. Láttam egyszer egy filmet arról, hogy Erdélyben mézeskalácsból sütötték ki a falut. Mindenki vitte a házikóját, közösen rakták össze a nagyobb épületeket és berendezték a művelődési házban. Ez adta az ötletet – mesélte Vaderna Melinda polgármester.

Szájról szájra szállt a hír a faluban, egyre több segítő akadt. Összefogtak családok, gyerekek, idősek. Mivel spórolni kell az energiával és a művelődési ház csak a rendezvények idejére nyit ki, a polgármesteri hivatal tárgyalóterme alakult át műhellyé.

– Ribor Mária közművelődési munkatársunk szervezésében készültek a tervek. Mindenki otthon sütötte meg az épületek alkatrészeit, a díszítést és a falak összeállítását pedig már a hivatalban végeztük. Úgy terveztük, hogy a szombati falukarácsonyra készüljünk el, így az utolsó napokban késő estig folyt a munka. Még szombaton is hárman hoztak egy-egy házat, így most negyvenegy kompozíció látható. A művelődési ház ajtaja mögött helyeztük el, hogy az arra járók meg tudják néni. Öröm volt látni, ahogy a gyerekek körbeállták és azt találgatták, hogy ők melyikben laknak. Más településekről is jöttek, csodájára jártak, mert ilyet nem látni a környéken – mesélte a polgármester.

– Megpróbáltuk visszaadni a falu formáját, kinézetét. A település legjellegzetesebb épülete, a római katolikus templom volt a kiindulópontunk, annak magasságához igazítottuk a többit. Az épületek nem pontos tervrajz alapján készültek, de az arányokat igyekeztünk megtartani. Készítés közben fogytak a falak, mert azokat az épületeket, amelyek nem sikerültek, közben megettük. Szerencsére maradt bőven a mesefalu felépítéséhez. Az összeállítás jó móka volt, ragasztónak tojáshabot használtunk – mesélte Libor Mária közösségszervező.

Sütő Lajosné Ili néni óvodában dolgozott, ahol minden évben készítettek kiszúróval karácsonyi mézest a gyerekekkel és terményekkel díszítették. Amikor elindult a szakkör, Ili néni tapasztalata sokat segített. Megmutatta, hogyan kell írókával, habbal készíteni a mézeskalácsot. A falak összeállítása okozott egy kis fejtörést, de csak amíg a húszéves Zsani nem segített. Mint kiderült, őt még Ili néni tanította a mézeskalács készítésre az oviban. Ki tudja, lehet, hogy a cukrász pályára is egy emlékezetes munka terelte.

S hogy mi volt a legjobb a falu felépítésében? – Jókat nevettünk– válaszolták kórusban a hölgyek. – Nagyon sok ember vett részt a készítésében, mégis egységesnek tűnnek az épületek. Lélekmelengető így viszontlátni a mi kis falunkat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában