Karácsonyi dallamok római módra

2022.12.24. 10:49

A győri Bencés diákok római kori meditatív éneke is kísérheti az ünnepi napokat

Megjelent a Collegium Musicum Jaurinense Római karácsony című kislemeze, melyen a győri bencés kórus tíz tagja hívja énekével középkori ünnepi elmélkedésre a hallgatót.

Bella Violetta

Kelemen Áron atya vezetésével énekelte a kórus azokat a misetételeket, melyek visszarepíthetnek a római keresztények lelkiségébe és a karácsony ünnepi hangulatába.

Kelen Áron atya elmondta, zenetörténeti kutatás vezetett előbb egy kiadványig, majd októberben a lemezfelvételig. 

– Az elmúlt években a győri bencés fiúkórusban foglalkoztunk a gregorián előtti római énekekkel. Tavaly meg is jelent ezekből a kora középkori, V. és VI. századi énekekből egy énekeskönyvünk, a Gradua­le­ Urbis. Ebből vettünk fel néhány igazán különleges, meditatív hangulatú, szólisztikus karácsonyi tételt. 

Áron atya elmondta azt is, aggódott, hogyan fogadja a közönség a különleges órómai hangzásvilágot, de a fellépések alkalmával mindenütt kedvező volt a fogadtatás. ­­­­­­ 

– Nagyrészt az éjféli mise részeit tartalmazza a lemez, amely messiási próféciákon, zsoltáridézeteken alapszik. Teológiai közepét tekintve arról beszél, hogy az Isten teremtő igéje jött el emberként karácsonykor a világba. 

A hangfelvétel a győri Szent Ignác bencés templom harangjaival indul és alapozza meg a karácsonyi hangulatot, de a kereszténység ősi évszázadai­ba repítő felvétel a tihanyi bencés templomban készült, az apátság támogatásával. 

Mivel egyre kevesebbeknek van CD-lejátszója, ezért USB-n jelent meg a 25 perces kislemez. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában