Jelenetek régi korok karácsonyából

2022.12.27. 18:05

Az elmúlt évtizedek ünnepi szokásait idézték fel a Soproni Egyetem hallgatói - fotók

Az elmúlt évtizedek ünnepi szokásait idézték fel a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karának hallgatói a közelmúltban tartott projekthét keretében. A hallgatók korhű kosztümökkel és dekorációkkal idézték fel a XIX. és XX. századi, valamint ’70-es évekbeli karácsonyt.

Papp Fanni

Fotós: Máthé Daniella

A Régi korok karácsonya elnevezésű projekttel a múlt ünnepi szokásaiba pillantottak be a pedagógiai kar hallgatói az óvodásokkal együtt, ahol a karácsonyfa állításának történetével is megismerkedtek. A programnak a Liszt-központ adott otthont, a Soproni Petőfi Színház pedig a díszleteket és a jelmezeket biztosította. A hallgatók négy jelenetet keltettek életre.

– Hazánkban a karácsonyfa állításának szokása a XIX. századi Brunszvik Teréz grófnő nevéhez vezethető vissza. A Benedek Elek Pedagógiai Kar hallgatóinak ő különösön kedves, hiszen nemcsak a karácsonyi szokást hozta el Magyarországra, de neki köszönhetjük az óvodai intézmény honosítását is. A hallgatók ezért elsőként egy XIX. századi családi enteriőrt rendeztek be, majd jött a XX. századi paraszti világ, az első világháborús időszak és végezetül a ’70-es évek. Az utóbbi azért is jelentős, hiszen a mai óvodások nagyszülei ebben a korszakban voltak gyermekek – részletezte a projekt vezetője, dr. Pásztor Enikő egyetemi adjunktus.

Ünnep a XIX. században

– Ebben az időszakban jelent meg nálunk a karácsonyfa az otthonokban, amit szaloncukorral, gyertyával, papírfüzérekkel és dióval díszítettek. Ekkor még nem voltak gömbök a fán és az ajándékozás sem volt jellemző. Az ünnepnapon mindenki a legszebb ruháját vette fel, ami jelentősen díszesebb volt a hétköz­napinál – kezdett bele Sárai Anna másodéves óvodapedagógus-­hallgató, aki a korszakhoz megfelelő ruhát viselt.

Magok hozták a bőséget

A XX. századi paraszti kultúra felelevenítésében Csoltói József segítette a hallgatókat az ágfalvi tájház korhű kellékeivel. – Sopron kultúrájához hozzátartoznak a német nemzetiségi hagyományok. Ebben az időszakban már díszítettek karácsonyfát a parasztok festett dióval és szalmából készült csillagokkal is. A korszak különlegessége, hogy magokat szórtak az asztalra, ami a következő évben bőséges termést hozott – mondta el az óvodapedagógus-hallgató.

Honvágy a háborúban

Harmadik jelenetként a háborúban szolgálatot teljesítő katonákat mutattak be, akiket az asszonyaik vártak otthon. – Az első világháború alatt a katonák nem mehettek haza a szeretteikhez. Ezt a korszakot azért gondoltuk fontosnak, hiszen most is háború dúl a szomszédos országban, így ma is vannak olyan katonák, aki a szeretet ünnepét nem a hozzátartozóik körében töltik. Az óvodás korosztálynak pedig már van arról fogalma. mit jelent háború és persze az sem mellékes, hogy ezt a témát amúgy is kedvelik – tette hozzá dr. Pásztor Enikő.

Minden, ami színes

Végezetül a ’70-es évekbeli ünnepeket keltették életre a diákok, amellyel az óvodásoknak felidézték a nagyszüleik gyermekkorát. – A nippektől kezdve a bútorokon át mindenki megismerheti ezen korszak jellemzőit. Ez idő tájt jelentek meg a színes égősorok, a karácsonyfákat üvegdíszek ékesítették, illetve volt szaloncukor is, aminek a csomagolásába kockacukrot rejtettek. Ekkortájt már szokás volt az ajándékozás. A gyerekek olyanokat kaptak, ami ma is megtalálható a fa alatt, mint a társasjátékok, a babák és a labda – részletezte Sárai Anna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában