Kovács András írása

2022.12.23. 05:51

Adventi történetek - Virrasszatok!

Amikor valakire vagy valamire úgy igazán, tiszta szívből, őszintén várunk, a találkozás utolsó napjaiban már szinte aludni sem tudunk.

Kovács András

Illusztráció - pixabay.com

Virrasszatok!

Egy régi történet szerint, Jézus születése előtt a pusztai pásztorok népe már régóta készülődött a Messiással való találkozásra. Azonban volt közöttük, aki – ahogy közeledett az idő – egyre kellemetlenebbül érezte magát. Éjszakákon át álmatlanul forgolódott a fekhelyén. Ő egyáltalán nem várta a találkozást, sőt, egyenesen rettegett attól, hogy Jézus elé kell állnia.

Vajon miért?

Ez a pásztor nagyon önző ember volt, minden folyton csak magának akart és nemcsak a juhokkal, hanem a társaival is durván bánt. Ahogy azonban múltak a napok, egyre jobban gyötörte a lelkiismeret. Félt. Ez feltűnt a legöregebb, legbölcsebb pásztornak is, amikor aztán kérdőre vonta, így válaszolt: „Tudod, ha jobban magamba nézek, megijedek attól az irdatlan nagy sötétségtől, ami bennem van.”

„Most még van időd – vigasztalta az öreg -, most még jobbíthatsz sorsodon: győzd le a benned lakozó sötétséget fénnyel, a várakozás meleg reménységével. Amíg várakozik ez ember, addig soha sincs későn.”

A pásztor megfogadta idősebb társa tanácsát. Lassan elkezdte lefejteni lelkéről az évek során rárakódott hideg sötétséget, s ahogy múlt az idő, úgy nőtt benne a világosság és uralkodott el rajta az izgatott öröm.
***
Amikor valakire vagy valamire úgy igazán, tiszta szívből, őszintén várunk, a találkozás utolsó napjaiban már szinte aludni sem tudunk, éjszaka sokszor ébren vagyunk: virrasztunk.  De milyen gyötrelmes lehet az a várakozás, amikor az ember azért nem tud aludni, mert beteg, félelem és kétség járja át a szívét, vagy kínzó, idegtépő gondok nem engedik álomba merülni. Advent az örömteli virrasztók időszaka, a lelki éberség ideje. Nem véletlenül buzdít maga Jézus is virrasztó éberségre (Mk 13,36).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában