Kovács András írása

2022.12.12. 05:05

Adventi történetek - Csillagok fénye

Az adventi időben meggyújtott gyertyaláng olyan, mint a sötét égboltra küldött csillag.

Kovács András

Csillagok fénye

Egyszer egy fiatal vándorlegény csúnyán eltévedt az erdőben. Túlkésőn vette észre, hogy letért az erdei ösvényről, mert annyira lekötötte gondolatait a nem sokkal korábban vele történt szerencsétlenség. Történt ugyanis, hogy az előző éjszakát egy számára ismeretlen nevű helységben töltötte. A falu szélén talált egy jókora, puha szénakazlat, ahová gondosan bevackolta magát. Gonosz emberek az éj leple alatt, amíg ő békésen aludt, kirabolták. A vándortarisznyából szinte minden eltűnt. Ellopták kedvenc bicskáját, amit még a nagyapjától örökölt, a darabka gyertyát, amit egy templomban kapott és csillagtalan éjszakákra tartogatott. De eltűnt az a doboz gyufa is, ami a tűzrakásban volt nélkülözhetetlen társa. Volt pár forintja, annak is nyoma veszett. Szóval a tolvajok alapos munkát végeztek, teljesen kiürítették a tarisznyát...

Cseppet sem csodálkozhatunk, hogy reggel szomorúan és nagyon bosszúsan folytatta útját. Lehajtott fejjel bandukolt. Egyre csak azon morfondírozott, hogy bánhattak el vele ilyen csúfosan. Lassan tehetetlen düh kerítette hatalmába. Bosszún kezdett gondolkodni. Minden pillanatát lefoglalta a harag. Így történt, hogy azt sem vette észre, hogy rossz úton halad. Aztán így sötétedett rá az erdő kellős közepén. Mi tagadás, maga is meglepődött. Leült egy fa tövébe és riadtan meresztgette szemeit az irdatlan nagy sötétségben. „Hej, Istenem, most segíts meg!” – sóhajtott a sötét égbolt felé.

Ahogy hirtelen megfeledkezett gondjairól, észrevette, hogy az égen csillagok gyúlnak egymás után, szépen sorban. Az egyre szaporodó csillagok halvány fénnyel hintették be az erdőt. A legény vidáman felpattant. Az égi útjelzők fényét követve rátalált a földi ösvényre. Mire megvirradt, megkönnyebbült szívvel, vidáman folytatta útját.
***
„Vigyázzatok magatokra, hogy el ne nehezedjék szívetek (…) az evilági gondok között” – figyelmeztet a Lukács evangélium (21,34). Látjuk, mi lesz a sorsa annak az embernek, akinek a gondolatait lefoglalják a vele történt kellemetlenségek. Aki csak a rosszat tartja számon, az képtelen örülni a vele történt jónak.

Isten számunkra is utat mutat. Az adventi időben meggyújtott gyertyaláng olyan, mint a sötét égboltra küldött csillag: a betlehemi fényesség útjára akar vezetni...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában