Kovács András írása

2022.12.21. 05:16

Adventi történetek - Azért ti is álljatok készen!

Nagyon sokan csak mondogatják, hogy készülődnek

Kovács András

Illusztráció - pixabay.com

Azért ti is álljatok készen!

Egy kis történet szerint, a hatalmas óceánon viharba került egy hajó. Az öreg, sokat látott vitorlást játszi könnyedséggel borította fel és roppantotta össze a vadul hullámhoz víztömeg. A hajóóriás nyomtalanul süllyedt el. Mindenki odaveszett, azaz mégsem: egy matrózfiúnak sikerült megmenekülnie. Egy, a víz színén lebegő fagerendába kapaszkodott és napokon át sodródott az árral. Két kezével szorosan ölelte az elszabadult hajógerendát.

Hatalmas volt az öröme, amikor végül partot ért és újra szilárd talajt érezhetett a lába alatt. Öröme azonban nem tartott néhány napnál tovább. Ugyanis ekkor fedezte fel, hogy egy lakatlan szigetre vetette a víz. A sziget épp csak akkor volt, hogy egyetlen nap alatt kényelmesen körbe lehetett sétálni…
A fiú nem esett kétségbe. Kiült a partra és várt. Hetek, hónapok, sőt évek teltek el így. Aztán egy szép napon, a látóhatáron feltűnt egy hajó. Négy-öt tengerimérföldnyire haladt el a szigettől. A fiú nagyon megörült. Matrózként tudta, hogy ilyen távolságból szabad szemmel nem valószínű, hogy észreveszik. „Valahogy fel kell hívnom magamra a figyelmet. Füstjeleket kellene adnom” – morfondírozott magában. Igen ám, de nem volt a közelben se fa, se gyújtóeszköz. Gyorsan beszaladt a sziget belsejébe, de mire visszatért, a hajó már eltűnt. Magába roskadva rogyott a homokba és sírva vádolta magát: „Ó, én balga, mióta itt vártam és mégsem voltam készen, amikor felbukkant a hajó...”

***
„Azért ti is álljatok készen, mert az Emberfia abban az órában jön el, amikor nem is gondoljátok.” (Mt 24,44) Nagyon sokan csak mondogatják, hogy készülődnek valójában azonban már régen beleszürkültek a hétköznapok gondjaiba. Ugyanúgy élik mindennapjaikat, mint máskor. Semmit sem tesznek, hogy örömteli módon sikerüljön a találkozás...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában