Kovács András írása

2022.12.09. 06:01

Adventi történetek - Az ócska lámpa

Sok embernek olyan a szíve, mint egy régi, rozsdás lámpa.

Kovács András

Illusztráció/pixabay.com

Az ócska lámpa

Egy aranyló októberi napon az öreg ház padlásán nagytakarítást tartottak. Sok-sok régi holmit hordtak le az udvarra, amiket aztán gondosan átválogattak. Bárki, aki éppen arra járt, kedvére vihetett belőle. Néhány nappal később tüzet gyújtottak és a maradék lomot elégették. Volt azonban egy ócska, ütött kopott, foltos üvegű petróleumlámpa is a kupacban, ami senkinek sem kellett, de elégetni sem lehetett. Félrehajították.

Nem sokkal később arra ment egy kisfiú, akinek nagyon megtetszett a csúnya lámpa. A felnőttek közül sokan meg is mosolyogták, amint magához ragadta. Hazavitte és attól kezdve mindennap, miután hazaért az iskolából és elkészült házi feladataival, a lámpát tisztogatta. Türelmesen, szeretettel napról napra. Már csupa vízhólyag volt a tenyere, de ő csak dörzsölte, fényesítette. A lámpa meghálálta a gondoskodást: egyre fényesebb, egyre szebb lett.

Karácsonyra teljesen újjászületett a régi petróleumlámpa. Ott ragyogott, világított a kisfiú ablakában. A felnőttek közül többen – akik annak idején megmosolyogták – most sok pénzt kínáltak volna az értékes ritkaságért. 

Aztán mégiscsak odaadta valakinek. A karácsonyfa alá, a Betlehem mellé állította. Ő ezt adta a kis Jézusnak…

***
Sok embernek olyan a szíve, mint egy régi, rozsdás lámpa. A kegyelmi élet lángja már csak nagyon homályosan pislog benne. De az adventi idő lélekfényesítő napjai éppen arra adnak lehetőséget, hogy lefejtsük róla a bűnök rozsdás, foltos rétegeit...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában